Програмите "Аз мога" и "Аз мога повече" стартират през март

 Програмите "Аз мога" и "Аз мога повече" стартират през март

В края на 2016 бяха открити поредните фази на програмите за обучение и заетост на младите хора и за обучение и заетост. Първата програма е насочена към реалния и публичния сектор и за нея могат да кандидатстват лица до 29 години. Втората е аналогична, но в нея могат да се включат лицата над 29 години. „Огромен е интересът специално за Програмата обучение и заетост, за която заявките са много повече от финансовия ресурс. Затова хората ще бъдат определени по дадени критерии. В програмата за младежи до 29 години, всички желаещи ще бъдат включени, тъй като финансовият ресурс е много по-голям от подадените заявки“, каза директорът на Бюрото по труда в Смолян Замфир Копчев за SmolyanNews.com. По Програмата за обучение и заетост на младте хора са кандидатствали 25 работодатели за 88 работни места, а по Програмата за обучение и заетост заявките са 82 за 329 работни места. До края на януари на страницата на Агенцията по заетостта ще бъдат публикувани утвърдените списъци с фирмите, с които ще се сключат договори.

Директорът на Бюрото по труда Замфир Копчев обясни още, че през март месец се очаква да стартират и Програмите за квалификация и преквалификация на заети лица, т.нар. ваучерно обучение или познатите още като Аз мога и Аз мога повече. „Има доста желаещи, които отправят запитване в Дирекцията за тези програми. Освен това по тях имаме набран добър опит през годините“, отбеляза Копчев.

На въпрос защо курсистите по програми трябва сами да си плащат здравните осигуровки, директорът на Бюрото по труда обясни, че макар и включени в обученията, техният статут на безработни не се променя. Тези лица получават стипендия, получават пътни разходи, но са длъжни сами да си плащат здравните осигуровки.

Копчев каза още, че всички лица, които са учащи и са изпаднали в безработица, могат да получават съответното обезщетение, но не могат да бъдат включени в Програмите за развитие на човешките ресурси.

Относно младежката безработица директорът на Бюрото по труда посочи, че младите хора са с по-големи очаквания. „346 са такива лица, с които ние работим активно. Част от тях са млади майки със сравнително малки деца. Те са по-активни на пазара на труда. Неангажираните младежи са по-претенциозни към работните места. Те не търсят устойчивост, защото смятат че са временно пребиваващи тук. Дори и да се хванат някъде, работят с мисълта, че скоро ще отидат другаде и това пречи на добрите резултати.

Вирни се горе