Проф. Захарий Кръстев и д-р Илия Профиров с нагарадата "Д-р Константин Чилов"

Проф. Захарий Кръстев и д-р Илия Профиров с нагарадата "Д-р Константин Чилов"

На тържествена церемония в двора на къщата-музей „Д-р Константин Чилов" заместник председателката на комисията по здравеопазване в 41-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова връчи наградата „Д-р Константин Чилов" на проф. Захарий Кръстев и на д-р Илия Профиров. Празненството бе открито от д-р Емилия Апостолова – председател на Регионалната лекарска колегия в Смолянска област и домакин на празниците посветени на известния учен.

Проф. Захарий Кръстев е един от най-известните днес у нас и в чужбина гастрентеролози, той е пряк последовател на школата на проф. Константин Чилов. Както самият той заяви в своето приветствие школата на д-р Чилов е основополагаща в българското здравеопазване, и за него е щастие да бъде ученик на лекари-учени, които са работили заедно и са се учили от д-р Чилов. „Аз съм безкрайна развълнуван и щастлив да приема тази авторитетна награда, още повече, че тя е на името на една личност, която има много голямо значение за развитието на българската медицина"

Д-р Илия Профиров е един от основателите на съвременната клинична лаборатория в окръжната болница, дългогодишен ръководител и авторитетен лекар, той е допринесъл за внедряването на много нови технологии, съвременни методи за изследване и е създал много последователи в тази важна за медицината дейност.

Вълнуващо слово по повод връчването на наградата произнесе и президентът на Югоизточноевропейският медицински форум д-р Андрей Кехайов, председател на Сдружение „Български лекар", което е съорганизатор на тържествата.

По традиция този ден се отбелязва и от хората в цялото село, мнозина, от които присъстваха на тържеството.

На гроба на известния лекар и учен бяха положени много цветя.

Проф. Боян Лозанов – носител на наградата „Д-р Чилов" за 2004 г. сподели с участниците свои спомени, дори намери в библиотеката на кабинета на д-р Чилов учебници, чийто автор е д-р Чилов, и от които навремето студентите са се готвили за своите изпити. По стечение на обстоятелствата след завършването си като млад лекар проф. Лозанов работи три години в този край.

Родопите посрещнаха гостите с топлината на есенното слънце и красотата на багрите на планината.

Словото проф. Захарий Кръстев произнесе при обявяването на неговата номинация за наградата „Д-р Чилов" в Смолян пред колегията дошла по случай празниците „Чилови дни – Смолян 2010 г."

Вирни се горе