Проф. Елена Николова: „Родопчани са хора, които винаги са държали на духовността“

 Проф. Елена Николова: „Родопчани са хора, които винаги са държали на духовността“

„Родопчани са хора, които винаги са държали на духовността. Ние можем да се похвалим с високите постижения на смолянските училища. Нарекоха ги образователно чудо и образователен феномен, заради високите резултати, които отчитат на външните оценявания. Това се дължи на добре подготвените педагогически кадри, повечето от които възпитаници на смолянския Учителски институт и на Филиала на ПУ сега“. Това каза за Smolyannews.com проф. Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ Филиал – Смолян.

По думите й интересът към словото у родопчани е много голям. Те се стремят да съхранят и диалекта, и традициите си, но същевременно познават много добре и книжовния български език. „Преподаватели от Софийския университет, които идват най-вече за икономическите специалности във Филиала в Смолян, казват, че нашите студенти говорят много правилно. Аз съм изследвала родопските говори, почти всичките ми научни изследвания са свързани с тях. Родопчанинът има усет и съзнание за това кое е диалектно и кое книжовно и при разговор с непознати, с външни за селото или за града хора, те чудесно превключват от диалект към книжовен език. Това говори за езикова и социолингвистична култура“, каза още Николова. Тя посочи, че ние трябва да се гордеем с българската духовност, защото на нашите земи са се родили не една и две азбуки. „Освен глаголицата и кирилицата все повече започна да се говори и за писмеността на готите, започнаха да се намират надписи по плочки, някои от които все още неразгадани. Така че много древни цивилизации са живели по нашите земи и ние трябва да положим усилия и да се направят сериозни интердисциплинарни проучвания“, добави проф. Елена Николова.

По повод 24 май – Денят на славянската писменост и на българската култура и просвета Елена Николова пожела на всички да усетим този празник като истински празник на духа, да усетим топлина и светлината в душите си и да мислим повече за духовните ценности. „Аз винаги съм имала надежда и вярвам, че духовното ще надделее. Родопчани са хора, които винаги са държали на духа, на традициите и знам, че духовността ще пребъде“, каза в заключение проф. Елена Николова.

Вирни се горе