Продължава спасителна операция край нос Емине. Вероятно двама от моряците са загинали!

Продължава спасителна операция край нос Емине. Вероятно двама от моряците са загинали!

Продължава спасителна операция за издирването на петима моряци от кораба, потънал край нос Емине.

Петима моряци са спасени. Грешка в маневрата е причината за инцидента между двата кораба, които се сблъскаха на десет морски мили край нос Емине. Откритите моряци са в добро здравословно състояние. По всяка вероятност те ще се лекуват във Варна.

По последни данни продължава издирването на петимата моряци. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Според един от оцелелите, там, където се е разцепил единия кораб при удара, са загинали на място двама моряци, така че издирваме трима моряци евентуално, допълни Цветков.

Той каза още, че тепърва трябва да се установи чия е персоналната вина.

“Безспорно има нарушение на общоприетите правила за разминаване на кораби, отнася се най-вероятно за нарушение на капитана на единия от корабите”, подчерта транспортният министър. Той уточни, че в България в момента съществува отлична координация между Гранична полиция, Военноморските сили и всички звена. “С всичкия възможен ресурс сме реагирали”, категоричен бе Цветков.

Двата кораба се сблъскаха на около 20 километра югоизточно от нос Емине към 17,40 часа вчера. Мястото на инцидента е на около 15 морски мили срещу нос Несебър, където е едно от местата за изчакване преди навлизане в порт Бургас. Единият плавателен съд е “Карим 1”, плаващ под флаг на Сиера Леоне и е превозвал на борда си скрап. Екипажът му се е състоял от 10 човека (9 сириеца и 1 египтянин). Вследствие на сблъсъка корабът е потънал. Другият кораб, “Алесандро ДП”, плаващ под холандски флаг, е танкер. Плавателният съд е бил празен в момента на сблъсъка и няма сериозни повреди. По първоначални данни корабът от Сиера Леоне е допуснал грешка при маневра и другият кораб го е ударил с носа си, при което той в рамките на пет минути е потънал.

Към момента няма опасност от разлив на нефтопродукти и замърсяване на морето.

Вирни се горе