„Приятели на природата”

„Приятели на природата”

В тазгодишната инициатива „Лятото, децата и библиотеката” в рамките на една седмица се проведе ателие „Приятели на природата”, с ръководител Емилия Коджебашева.

Целта на заниманията бе участниците от възрастова група от 7 до 11 г. да получат по-задълбочени знания за природата и нейното опазване. В образователните уроци бяха включени темите: „Защо трябва да се грижим за природата”, „Широколистни и иглолистни гори”, „Тревисти и лечебни растения”, „Застрашени от изчезване редки растения и животни – Червена книга на България т. 1 и т. 2”, както и „Опасни животни в Родопите и как да се предпазим от тях”. С помощта на справочни издания и работа с тях любознайковците получаваха различни тематични задачи, а след проучването преразказваха научената информация.

Запознавайки децата с проблемите на Земята и нейните обитатели, породени от човешката дейност, образователните уроци имаха и за цел да покажат на обучаемите, какво биха могли да направят, за да допринесат за спасяването на горите, за чистотата на водите, за опазване на биоразнообразието в родната ни планина. Дадените съвети и показаните техники за безопасност при разходка в гората ще помогнат на децата, да не се страхуват, а да се радват на контакта с природата.

Участниците в ателието – природолюбители четоха приказки и разкази от Емилиян Станев „През води и гори” и „Български народни приказки” от Ангел Каралийчев, преразказваха, учиха скоропоговорки и участваха в състезателни игри „Врабета и орлета”, „Открий от кое дърво съм!” и др.

Изработиха табло за видовете дървета, храсти и тревисти растения, рисуваха пролетни и есенни дървета, попълниха и своите родословни дървета.

Направиха пана от вълна с техниката на мокро плъстене и иглонабиване.

Накрая на ателието всички пазители на природата получиха грамота за участие, а от община Смолян листовка с информационни материали по темата и подарък – чаша.

Вирни се горе