Приключи проектът „Зелено ежедневие – млади и стари заедно срещу младежката безработица”

Приключи проектът „Зелено ежедневие – млади и стари заедно срещу младежката безработица”

Приключи проектът „Зелено ежедневие – млади и стари заедно срещу младежката безработица”, изпълняван от Национално движение „Българско наследство” и финансиран по програмата „Младежта в действие”, на който бяха обсъдени проблеми като младежката безработица и идеи за иновативни подходи, водещи младежите без работа от планинския район към социален просперитет.

Проектът се проведе от 12 до 26 юли в селата Момчиловци, Виево и Соколовци, като целта му бе участниците от България, Азербайджан, Германия, Македония и Русия да се опознаят, да научат повече за културите си и да обсъдят ситуацията в един проблемен регион на България, в който безработицата е сериозна пречка пред бъдещото му развитие, съобщиха от община Смолян.

В течение на две седмици участниците в проекта работиха заедно, създаваха партньорства, опитаха да погледнат на проблемите на селата „отстрани” посредством анкети и директен диалог с жителите на селата.

„Не можем да кажем, че всичко от чутото и видяното ни удовлетвори, по-скоро то ни амбицира и провокира желание за по-съществена гражданска активност, когато се завърнем в родината си”, бяха думите на участниците.

Тридесетте участника по проекта бяха разделени на групи с индивидуални задачи и маршрути за провеждане на срещи с местните хора. Заключението от анкетите бе, че основна причина за ниското ниво на икономическо развитие в селските райони е липсата на добра и последователна политика за развитие в новите условия, разказаха участниците.

„Искаме да привлечем вниманието на управляващите, за да бъдат по-активни в създаването на работни места за младежите чрез ясен план за привличане на допълнителни инвестиции.” С тези думи и с конкретни предложения за развитието на туризма и идеи за независим живот на село завършиха участниците в проекта.

Вирни се горе