14 нови социални услуги са разкрити в областта, голям успех бележи приемната грижа

14 нови социални услуги са разкрити в областта, голям успех бележи приемната грижа

В периода декември 2013 – април 2014 г. приключи междинният преглед на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Смолян (2011-2015). В продължение на няколко месеца членовете на Звеното за мониторинг и оценка на стратегията и общинските екипи съвместно подготвяха този процес. Осъществиха редица дейности и работни срещи, изготвиха документи, които помогнаха да се преосмисли постигнатия напредък и дефицитите, за да се постигне съгласие за наложителните промени, които трябва да се направят в стратегията, както и за подобряване на мрежата от услуги до края на периода й, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Междинният преглед сочи, че през първата половина от стратегическия период са разкрити общо 14 нови социални услуги в областта. Значителни успехи са постигнати при услугите за деца. От общо две специализирани институции- ДМСГД и ДДЛРГ в с. Широка лъка, ДМСГД е закрит към 2012 г., като е извършена успешна деинституционализация на настанените деца, а с 50% е намален капацитетът на ДДЛРГ и е подобрена материалната база. Налични са Центрове за настаняване от семеен тип за деца в целия възрастов обхват, в т. ч. предстои да бъде разкрит и такъв за деца с увреждания.

По проекти на пет от общините, в сътрудничество с Фондация „Международна социална служба – България”, са разкрити седем нови услуги в общността за подкрепа на деца в риск и техните семейства – ЦОП-гр. Доспат, ЦОП-гр. Златоград, ЦОП-гр. Неделино, ЦОП-гр. Рудозем, ЦОП-гр. Девин, ДЦДУ – гр. Доспат, ДЦДУ-гр. Рудозем. На всички тях е осигурена устойчивост като делегирани от държавата дейности чрез финансиране от републиканския бюджет.

Изключителен успех бележи развитието на социалната услуга Приемна грижа в областта. Разширен е териториалният обхват, увеличен е с повече от 9 пъти броят на утвърдените приемни семейства и с повече от 10 пъти броят на настанените в тях деца. Поставено е началото на децентрализация на услугата чрез предоставянето й по Схема „Приеми ме”, ОП «РЧР» в три общини- Девин, Рудозем и Смолян.

При междинния преглед бяха актуализирани приоритетните рискови групи от населението по общини и техните потребности – деца и лица с увреждания, деца и лица, трайно отделени от своята семейна среда, самотно живеещи стари хора и др. За да им се осигури минималният набор от необходими услуги беше извършена актуализация на Областната стратегия. Приети бяха промени за оптимизиране на 9 налични социални услуги (четири Центъра за обществена подкрепа в градовете Девин, Доспат, Неделино и Рудозем; Център за социална рехабилитация и интеграция в гр. Мадан; три Дневни центъра за хора с увреждания в градовете Доспат, Златоград и Рудозем; Дневен център за стари хора в с. Хвойна, община Чепеларе). Планирани бяха нови 13 социални услуги – две Защитени жилища за лица с психични разстройства в общините Баните и Мадан; два Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства в общините Девин и Неделино; два Малки дома за стари хора в общините Смолян и Неделино; четири Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в общините Борино, Доспат, Мадан и Смолян; един Дневен център за стари хора в община Неделино; Домашен социален патронаж в община Борино; Обществена трапезария в община Доспат. Наред с това, бяха приети промени за отпадане на някои планирани социални услуги в стратегията, които вече не са необходими.

В резултат на моделите, използвани при изготвяне на Областната стратегия и при извършване на междинния й преглед, планирането на социалните услуги се извършва на регионален принцип и съдейства за преодоляване стихийността в развитието на услугите и неравномерността в териториалното им разпределението. Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Смолян (2011 – 2015) е приета и утвърдена през 2011 г. Въз основа на нея са разработени и приети стратегии за развитие на социалните услуги във всичките десет общини на областта, сочи още доклада. Това създава възможност за преодоляване хаотичността при планиране и разкриване на социални услуги. Постави се началото на планиране на база конкретни потребности на приоритетните рискови групи от населението във всяка една община и на територията на областта като цяло. Ежегодно се извършва наблюдение и оценка на изпълнението на Областната стратегия и се изготвя Годишен мониторингов доклад, в който се отразяват постигнатите резултати и неизпълнени дейности, както и се дават препоръки.

Вирни се горе