Приключи детската полицейска академия

Приключи детската полицейска академия

С конкурс за рисунка на тема “Моята представа за служителите в МВР” приключи Детската полицейска академия към ОД МВР – Смолян. Рисунките ще бъдат изложени в сградата на ОД МВР – Смолян за професионалния празник на служителите в МВР – 5 юли, съобщиха от пресцентъра на полицията. Участниците получиха дипломи за успешно завършена Детска полицейска академия.

30 деца на възраст 10-12 години обхвана тазгодишната Детската полицейска академия, организирана от ОДМВР и РУП – Смолян. Учениците се обучаваха два пъти седмично в продължение на месец и половина. И тази година Детската полицейска академия предложи на участниците много интересни занимания, атрактивни демонстрации, а наред с това и полезна информация, насочена към личната безопасност и превенция на престъпни деяния. Децата се запознаха с различните служби и регионални структури на МВР, срещнаха се лично със служителите в тези служби и научиха от тях подробности за дейността им. Беше им разяснено що е това престъпление, видовете наказателна отговорност, как се дава описание на престъпник, как трябва да се реагира, в случай че станат свидетели на престъпление. В сектор “Пътна полиция” децата затвърдиха основните правила за пътна безопасност. Отново се проведе и едно от най-атрактивните занимания в рамките на Детската полицейска академия – стрелбата с малокалибрено оръжие. Организирани бяха посещения в РС ”ПБЗН” – Смолян, където участниците в Детската полицейска академия научиха как да действат при пожар и при бедствия и мериха сили в забавни състезания по пожароприложен спорт. Посетиха и Регионалната дирекция “Гранича полиция”, където се запознаха с дейността на граничните полицаи, разходиха се в гората в компанията на служебно граничарско куче, което им демонстрира как намира нарушител по следа.

Целта на Детската полицейска академия е да запознае децата с дейността на правоохранителните органи, да утвърди ценностно отношение на подрастващите към Закона и законосъобразното поведение и да допринесе за придобиване на умения за справяне с критични ситуации и работа в екип.

Вирни се горе