Приключи Детска полицейска академия – Смолян 2016-2017 г.

Приключи Детска полицейска академия – Смолян 2016-2017 г.

Повече от 30 деца, ученици от пети до осми клас от ОУ “Юрий Гагарин” – гр. Смолян се включиха в Детска полицейска академия 2016 – 2017 г. Учениците се обучаваха в Академията веднъж седмично до началото на месец април.

За поредна 17 година се проведе Детска полицейска академия, чието начало и край бе поставено тържествено от директора на ОД МВР – Смолян, старши комисар Николай Димов.

В заключителната част на мероприятието, учениците от пети до осми клас от ОУ “Юрий Гагарин” – гр. Смолян имаха възможността да се докоснат до истинско оръжие и да стрелят с него, с помощта на полицаите в стрелбището на РУ – Смолян. Преди да изпробват точния си мерник, куража и смелостта си, полицейски служител на ОД МВР – Смолян им проведе обстоен инструктаж за безопасно използване на оръжие и стрелба. Някои от тях бяха едновременно развълнувани и уплашени, а други весели и безкомпромисни към мишените на стрелбището. След голямото изживяване с нетърпение очакваха да им бъдат връчени дипломите за успешно завършена Детска полицейска академия. С поздравления, усмивки и здраво ръкостискане със старши комисар Николай Димов те получиха дългоочакваните дипломи. Директорът им пожела да бъдат здрави, с бодър дух и активно да участват във всяко начинание.

С посещение в Академията на МВР бе отбелязан финалът от едногодишното обучение на младежите, чийто ръководител и тази година бе Николай Митрев – ИБППМН (Инспектор „Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни“).

Децата имаха възможността да разгледат кабинета по Криминалистика и Криминология и да научат как се извършват огледи на дадено местопрестъпление. Посетиха още музея на Академията, както и да присъстват на демонстрация по полицейска лична защита, където полицаите се упражняват.

В Академията на МВР възпитаниците на Детската полицейска академия на ОДМВР – Смолян тази година посетиха и учебната съдебна зала, в която бе проведено импровизирано съдебно заседание, а учениците се въплатиха в ролята на съдебни заседатели.

Основната задача, която си поставя ОД МВР – Смолян, организирайки за поредна година Детска полицейска академия, е да утвърди правилното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да ги запознае с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип, да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решение, касаещи собствената (лична) безопасност.

Вирни се горе