При голям интерес премина ученическото състезание „Какво знаем за първоучителите в Смолян”

При голям интерес премина ученическото състезание „Какво знаем за първоучителите в Смолян”

При голям интерес премина ученическото състезание „Какво знаем за първоучителите в Смолян”, което се проведе в Регионална библиотека.

Организатори са Община Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян.

Целта на събитието беше учениците да научат повече за видни личности от родния край, оставили своя отпечатък в историята на просветното дело.

Учениците от ПМГ„Васил Левски” и ПГИ „Карл Маркс” показаха завидни знания за просветните дейци на Смолян в първия кръг от състезанието и с лекота отговориха на задаваните им въпроси във викторината. След оспорвана надпревара повече точки натрупаха отборът на ПМГ. В творческата задача Райковската гимназия избра да представи първият директор на училището Никола Филипов. Този кръг определи и победителят в състезанието. С една точка разлика първи се класира отборът на ПМГ „Васил Левски”. А наградите за победилите бяха ваучер – за всеки ученик по 20 лева, осигурени от община Смолян за закупуване на книги, безплатен едногодишен абонамент за ползване на всички услуги в Регионална библиотека „Николай Вранчев” и ваучери за намаление на обучение в училище „Европа”.

Отборът на ПМГ беше съставен от ученици от X клас. Това бяха Никола Перпериев – капитан на отбора, Емиле Бучева, Маринела Илиева, Васил Анастасов и Андон Грибачев, а техен ръководител беше господин Данчев.

Отговорите оценяваше жури в състав: председател – Таня Марева, директор на Исторически музей-Смолян, Елена Стоянова – гл.експерт в Държавен архив-Смолян и Магдалена Добрикова – библиотекар-краевед.

Наградите бяха връчени от Секретарят на общината Момчил Николов, а от името на училище „Европа” от Галя Кръстева.

Ученици и учители, доказаха за пореден път, че образованието в Смолян заслужава своето челно място в редиците на отличниците.

Вирни се горе