Сдружения на собствениците обсъждаха енергийната ефективност на жилищни сгради

Сдружения на собствениците обсъждаха енергийната ефективност на жилищни сгради

При засилен интерес премина дискусионната среща между представители на сдружения на собствениците от Смолян и проектния мениджър за регион Южен централен по проект „Енергийно обновяване на българските домове”.

На 02.08.2012 г. залата на Областен информационен център (ОИЦ) – Смолян прие представителите на „Обединение енергийна ефективност за жилищни сгради”, определено за проектен мениджър за гр. Смолян. Всички присъстващи имаха възможност в неформална обстановка да зададат своите въпроси и да разискват конкретни казуси с инж. Драговест Джалов – ръководител на екипа и Красимира Василева – финансов експерт.

Сред най-обсъжданите въпроси бяха необходимата документация при кандидатстване, последователността на стъпките, които трябва да се изпълнят, както и финансовите условия и конкретните ангажименти, които собствениците поемат. Акцент беше поставен върху постигането на съгласие между живущите в сградата за участие в проекта, което е задължително условие при кандидатстването. Присъстващите бяха уверени, че конкретните проекти ще отчитат индивидуалната специфика на всяка сграда, а всички мерки за енергийна ефективност, които вече са били въведени от собствениците (подмяна на дограма, поставяне на изолация, остъкляване на балкони и др.) ще бъдат запазвани и надграждани.

Участниците в срещата получиха уверение от кмета на Смолян, Николай Мелемов, че сдруженията на собствениците, които се включат в проекта, могат да разчитат на подкрепата на Община Смолян и ще бъдат освободени от такса при издаването на разрешение за строеж. Г-н Мелемов заяви също, че общината ще съдейства за намирането на подходящо решение за подпомагане облагородяването на околоблоковите пространства на сградите, които участват в проекта.

Вирни се горе