Президентът изпрати поздравителен адрес за подвига на двама граничари

Президентът изпрати поздравителен адрес за подвига на двама граничари

На 6 юли в местностите „Ваклинова чука" и „Римският мост“ до с. Бръщен, община Доспат бе отбелязана шестдесетата годишнина от подвига на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, загинали в престрелка с нарушители на държавната граница през нощта на 1-ви срещу 2-ри юли 1953 г.

Церемонията е по инициатива на Интернет форум „Граничарите на България“ – общност на войници, сержанти и офицери служили в редовете на Гранични войски и Гранична полиция, обединени от идеята, че е достойно за всеки човек да бъде защитник на Родината. Тържествата се организират със съдействието на РДГП Смолян и ГПУ Доспат, както и на кметовете на община Доспат Антим Пържанов, с. Бръщен Кемил Кочаков, с. Црънча Илин Долапчиев и с. Ваклиново. Присъстваха членове на форум “Граничарите на България”, роднини на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, офицери и сержанти от резерва, служили в Гранични войски, служители на Гранична полиция от цялата страна, кметовете и жители на гр. Доспат, с. Бръщен, с. Црънча и с. Ваклиново, Директорът на НУ “Вергил Ваклинов” – гр. Доспат.

Събитието бе открито от представител на форум „Граничарите на България”. След което от името на Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва бивш Началник щаб на Гранични войски полковник Павел Станев прочете Поздравителен адрес от Президентът на РБългария Росен Плевнелиев, както и заповед за награждаване на военнослужещи с грамоти от Председателя на Централния съвет Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Поздравителен адрес на Президента на РБългария Росен Плевнелиев:

„Уважаеми ветерани, уважаеми служили в състава на 16-ти Граничен отряд, За мен е удоволствие да Ви приветствам по случай навършването на 60 години от създаването на 16-ти Граничен отряд. Защитата на Отечеството, охраната и отбраната на родните граници са свещена и синовна отговорност за всеки българин. Независимо от превратностите на времето и историческата ни съдба, десетилетия наред, офицери, сержанти, войници и обслужващ състав от 16-ти Граничен отряд гр.Г.Делчев с чест и достойнство пазят южната граница на Родината. Използвам случая да отправя благодарност към Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за организиране на тържественото честване на 60 годишнината и за отдаването на почит при загиналите при охраната и отбраната на държавната ни граница. За граничарите няма мирно и военно време, рискът за здравето и живота им е ежедневие. Днес си спомням и за онези от тях, които загинаха при изпълнение на своя дълг. Поклон пред светлата им памет! Изразявам своята благодарност и дълбоко уважение към хилядите офицери, сержанти и войници, служили с чест и достойнство под бойното знаме на 16-ти Граничен отряд. Високият морал, отговорност и професионализъм,с които те изпълниха своята отговорна мисия, заслужават най-висока оценка! Храбростта, саможертвата, достойнството и войнската чест са сред онези морални ценности, с които трябва да възпитаваме новите поколения българи! Приемете моите най-сърдечни пожелания за крепко здраве и силен дух!

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ”

Поздравителен адрес бе прочетен и от името на Кмета на община Доспат Антим Пържанов. В адресът си Кметът отбелязва: „ За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя с “Добре дошли!” в община Доспат. Местностите „Ваклинова чука" и „Римският мост“ до с. Бръщен, община Доспат вече ежегодно станаха притегателен център за патриоти, за родолюбци, за всички онези, които милеят за Родината ни, дошли тук от различни краища на България. Днес, ние отбелязваме Шестдесетата годишнина от подвига на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, загинали в престрелка с нарушители на държавната граница през нощта на 1-ви срещу 2-ри юли 1953 г. Те, заедно с Вихър загинаха за Родината ни. Техният подвиг е достоен за уважение и преклонение. Храбростта и мъжеството им са пример за подражание—добродетели, така необходими в нашето съвремие.”

Със заповед на Председателя на УС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва бяха наградени военнослужещи. Поводът за наградите бе, че на 5-ти юли 2013-та година се навършват 60 години от създаването на 16-ти Граничен отряд гр.Г.Делчев, 60 години от битката в местността „Римския мост” и смъртта на граничарите В.Ваклинов и Д.Ганев и 65 години от смъртта на офицерите на 16-ти Граничен отряд, загинали от вражеска мина при с.Петралик. Грамотите бяха връчени за активна дейност. От името на Клуб „Граничар Вергил Ваклинов”-гр.Кюстендил също бе представен Поздравителен адрес. Александър Александров, единствения останал жив герой на Гранични войски, участвал в престрелките преди 60 години, разказа пред внушителната публика за събитията тогава . Тогава той е давал наряд заедно с Дончо Ганев. Тогава той е бил ранен, но оцелява. След това програмата продължи с изпълнения на стихове на деца към читалището от с.Ваклиново, както и на песни и стихове на учениците при ОУ „Яне Сандански” – с.Бръщен с ръководител Фиданка Качарова. Церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на първо на „Ваклинова чука”, а после долу в дерето до река „Доспат” в местността „Римски мост”.

Вирни се горе