През изминалото шестмесечие са задържани общо 191 лица извършили престъпления в граничната зона

През изминалото шестмесечие са задържани общо 191 лица извършили престъпления в граничната зона

През изминалото шестмесечие са задържани общо 191 лица извършили престъпления в граничната зона и нарушения на граничния режим. От тях 102 лица са предприели опити за незаконно преминаване на границата.

Дейността по противодействие на незаконната миграция, продължава да е основна за РДГП – Смолян. За полугодието са задържани 73 лица, граждани на трети страни /извън ЕС/.

На “зелена граница“ те са 67, а на ГКПП – 6 лица. От началото на годината се отчита увеличение на опити за незаконно преминаване на държавната граница, на изход от страната, от граждани на трети страни /53 лица/. Това се дължи на значителния брой задържани на българо-турската граница и в последствие настанени в миграционни центрове на Дирекция “Миграция” и ДАБ-МС. Към момента Р България запазва статута си на преди всичко транзитна страна по отношение на незаконната миграция, в резултат на което пребиваващите в страната имигранти търсят възможности и канали за вторичното придвижване към страните от шенгенското пространство. Същите предприемат опити за нарушение на изход, основно през “зелена граница” и чрез използване на подправени или преотстъпени български документи за самоличност.

През изминалия период се наблюдава спад в миграционния натиск, насочен към страната. Това се дължи на ефективния граничен контрол осъществяван по българо-гръцката граница, който принуждава имигрантите да се насочат към организирани канали действащи през страните от бивша Югославия.

Основното рисково направление е в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич, където са задържани над 90 % от незаконните мигранти по българо-гръцката граница от началото на 2013г. По националност, най-голям брой са задържани граждани на Алжир /28/, Пакистан /10/ и Сирия /8/.

Наред с дейността по противодействие на незаконната миграция, първото шестмесечие на 2013 година се характеризира с активната работа на РДГП – Смолян по противодействието на контрабандата и незаконното разпространение на акцизни стоки в зоната на отговорност. Чрез допълнителни гранични проверки и съвместни акции с териториалните структури на Агенция “Митници” и ГДБОП, са задържани близо 11 млн. къса цигари /550 000 кутии/, 67 000 заготовки за производство на цигари /гилзи/, 313 кг нарязан тютюн и 800 литра алкохол, без акцизен бандерол. Установени са 141 лица извършили контрабанда или незаконно разпространение на акцизни стоки. Активната работа по неутрализиране на този вид престъпна дейност на ГКПП накара организаторите да се ориентират към трафикиране на контрабандната стока през “зелена граница”. От началото на годината са задържани в 3 случая близо 2,2 млн. къса цигари /110 000 кутии/ контрабандирани през “зелена граница”, което съставлява дял 20 % от общото количество.

За отчетния период през ГКПП на българо-гръцката граница са преминали над 3 млн. лица и 1 млн. МПС. През периода ГКПП-Кулата/Промахон е осигурявал 56 % от общия трафик, на следващо място се нареждат ГКПП-Капитан Петко войвода с 17 %, ГКПП – Илинден с 12 %, ГКПП-Ивайловград с по 9 % и ГКПП-Златоград – 6 %. В страната не са допуснати да влязат 138 чужди граждани, от тях 116 граждани на трети страни. Не са допуснати да излязат 558 лица, основно с наложено ограничение за напускане на страната или с нередовни документи. В резултат на извършените проверки на лица и транспортни средства при преминаването им през ГКПП са установени и предадени на компетентните органи 305 лица и 20 МПС обявени за общодържавно издирване. От началото на годината са установени 186 сигнала по шенгенската информационна система, предимно по чл.99 /специфичен контрол на лица и МПС/ и чл.96 /отказ за влизане на граждани от трети страни/.

От извършения контрол на лица и МПС са констатирани 764 административни нарушения. Наред с операциите на територията на страната, 7 служителя от РДГП взеха участие в международна операция “Посейдон”, провеждана на гръцко-турската граница, координирана от Агенцията за управление на външните граници – Фронтекс.

И през тази година продължи излъчването на смесени българо-гръцки полицейски патрули. Служители на РДГП – Смолян взеха участие в 32 бр. патрули, действащи по основните пътища в граничната зона и в районите на граничните преходи.

Вирни се горе