През изминалата седмица няма регистрирани нови огнища на COVID-19 в област Смолян

През изминалата седмица няма регистрирани нови огнища на COVID-19 в област Смолян

Областният управител Недялко Славов представи обобщена информация за епидемичната обстановка в област Смолян на редовния ежеседмичен брифинг. „През последната седмица за област Смолян са установени 36 нови случая, които ни поставят за посочения период на 11 място в страната по брой заразени с COVID-19. Общият брой на заразените е 382-ма, от които излекуваните са 186, а починалите-9. Активните случаи към момента са 187, от които 146 са на домашно лечение, 41 са настанени за лечение в болнични заведения – 22-ма в МБАЛ-Смолян, 8 в МБАЛ-Мадан, 4 в МБАЛ-Девин, 1 в ЦПЗ-Смолян, 2 в МБАЛ-Гоце Делчев, 3 във ВМА и 1 в МБАЛ-Пазарджик.“

Славов направи кратък коментар и предостави допълнителна информация във връзка с проведеното в петък, 10 юли 2020г., заседание на Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19. „Акцентът на заседанието беше поставен върху обсъждане на актуалната епидемична ситуация; управление на медицинските ресурси в доболничната и болничната помощ и създаване на организация, така че да е възможно поемане на случаите на заразени с коронавирус пациенти, според нуждата от хоспитализация и лечение; по-стриктен и по-масиран контрол за спазване на противоепидемичните мерки в координация между държавни институции и общини; необходимостта от въвеждане на допълнителни мерки. Във тази връзка решенията, които взехме, са следните – няма да се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Смолян, като силите ни ще бъдат насочени към по-добра организация за контрол и по-добро взаимодействие между държавните институции и общините. Основен акцент в контролната дейност през тази седмица ще бъде спазването на изискването за носене на маски в закрити помещения и в търговските обекти.“ „Решихме да сформираме Работна група към Щаба, която да стикова усилията между отделните институции. Тя ще заседава всеки петък, като ще анализира резултатите от извършения контрол през изминалата и ще планира контрола през следващата седмица.“, допълни областният управител Недялко Славов и информира медиите за състава на Работната група – председател: заместник-областния управител Андриян Петров; членове: ст.комисар Николай Димов – директор на ОД МВР Смолян; д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ-Смолян, Никола Марковски – гл.инспектор в Областен отдел на Автомобилна администрация, инж.Емилия Даракчиева – директор на дирекция „Инспекция по труда“, д-р Сава Бозуков – директор на ОДБХ-Смолян.

Новорегистрираните случаи са 36 на възраст от 4 месеца до 86 години. По общини те са разпределени – от Борино-6, от Доспат-5, от Мдан-3, от Рудозем-4, Смолян-18. Има един починал пациент от община Доспат. Излекуваните през периода са 28, дехоспитализирани-9, хоспитализираните-12, на домашно лечение са 23-ма. Хоспитализираните през седмицата нови лица са настанени за лечение – 6 в МБАЛ-Смолян, 1 в МБАЛ-Девин, 2 в МБАЛ-Мадан, 1 в МБАЛ-Гоце Делчев, 1 във ВМА, 1 в МБАЛ-Пазарджик. Дехоспитализираните са 6-ма от МБАЛ-Смолян и трима от болницата в Гоце Делчев. Общо под карантина през седмицата са поставени 236 лица – 122 пристигащи от рискови зони, 69 контактни на заразени лица, 9 на задължителна карантина след дехоспитализация и 36-мата новооткрити положителни за COVID-19.“, д-р Мими Кубатева представи обобщената седмична информация, относно епидемичната обстановка в област Смолян. „От извършените през седмицата 23 бързи теста 5 са положителни на IgG и/или IgM антитела. Броят на изпратените проби за PCR-тестове е 208, от които 84 проби са взети от установените случаи на работници от завода за авточасти в Смолян. Към момента са изследвани 72, от които 63 са отрицателни, което означава, че статутът на тези 63 лица ще бъде променен на излекувани и те ще могат да се върнат на работа.“ Д-р Кубатева каза, че е направена среща с ръководството на завода за авточасти, на която са обсъдени детайли по организация на работата и засилване противоепидемичните мерки в завода и фирмения транспорт.

Директорът на РЗИ-Смолян обърна внимание, че през изминалата седмица няма регистрирани нови огнища на заболяването в областта ни, но броят на хоспитализираните нараства. Д-р Кубатева призова всички граждани да спазват отговорно противоепидемичните мерки, и взаимно да полагаме усилия за запазване равномерното разпределение на заразата. „ В момента на лечение в областната болница са настанени 22-ма пациенти с COVID-19. За съжаление, имаме един пациент на механична вентилация в отделението по реанимация. Справяме се на този етап, всеки пациент, който се е обърнал към нас, е получил адекватно лечение. Имаме възможности да приемаме още пациенти. В момента работим и в пулмологичния сектор на вътрешно отделение с пациенти с коронавирусна инфекция. Нямаме заразен персонал на този етап.“, уведоми директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев.

Относно дейността на ОД МВР, ст.комисар Николай Димов съобщи , че служителите на реда продължават да осъществяват контрол за спазване на противоепидемичните мерки. През изминалата седмица има образувано едно бързо производство срещу лице от град Смолян за нарушаване на карантина.

Вирни се горе