Преподаватели от Физико-технологичен факултет при ПУ се срещнаха с бесарабските българи в Украйна и Молдова

Преподаватели от Физико-технологичен факултет при ПУ се срещнаха с бесарабските българи в Украйна и Молдова

Ръководството на Физико-технологичния факултет стартира инициатива да привлече за обучение през академичната 2018/2019 година бесарабски българи по постановление №103 на МС от 31.05.1993г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Работна група от Факултета проведе редица срещи с представители на Община Смолян и местния бизнес. Всички те изразиха становището, че с потенциала на преподавателския състав и добрата материално-техническа база Факултетът ще осъществи успешно този проект и изразиха готовност да подпомагат образованието и интеграцията на студентите от българската диаспора в Украйна и Република Молдова. Привличането на млади хора, които да се обучават във Физико-технологичния факултет, ще допринесе да се преодолее кризата за висококвалифицирани инженерни кадри за задоволяване потребности на местните работодатели и бизнеса.

В периода от 27 март до 3 април 2018 г. преподавателите във факултета доц. д-р Слави Любомиров, доц. д-р Румен Попов и ас. Георги Кольковски се срещнаха с българските общности в Украйна и Република Молдова. Те посетиха гр. Одеса, Херсон, Болград в Украйна и гр Тераклия, гр. Твърдица, Кортен, Чадър Лунга и Валя Пержей в Република Молдова. На срещите преподавателите запознаха младите хора с красивата природа на прекрасната Родопа планина и гр. Смолян. Предоставиха подробна информация за специалностите, по които се предлага прием във Факултета, възможностите за кандидатстване за обучение и за получаване на стипендии. Преподавателите презентираха дейността на местните фирми и възможностите за професионалната реализация на бъдещите студентите. „Навсякъде ни приеха топло, изслушаха ни внимателно”, заяви доц. д-р Любомиров, ръководител на катедра „Електроенергетика и комуникации”. „Искам да изкажа своята благодарност към г-жа Мария Делибалтова и към г-жа Прасковя Русева за съдействието при организирането на срещи с ученици от българската диаспора в Република Молдова и Украйна”, допълни той.

Пътуването на преподавателите се осъществи с финансовата подкрепа на АРЕКСИМ ИНЖЕНЕРИНГ АД, ЕМЕ АД, КОСТАЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД, АДП-Смолян ЕООД, ПАМПОРОВО-БУС ЕТ и КОРЕКТ-РВМ ЕООД.

Вирни се горе