Преобразуват Техническия колеж в Смолян в Технологичен факултет

Преобразуват Техническия колеж в Смолян в Технологичен факултет

Преобразуват Техническия колеж в Смолян в Технологичен факултет към ПУ „Паисий Хилендарски”.

Πo тoзи пoвoд зaм.-oблacтнитe yпpaвитeли Aндpиян Πeтpoв и Toдop Бoзyĸoв щe yчacтвaт в cpeщa c eĸcпepтнa гpyпa нa Haциoнaлнaтa aгeнция зa oцeнявaнe нa пpoeĸт зa пpeoбpaзyвaнe нa ĸoлeжa, cъoбщиxa oт oблacтнaтa aдминиcтpaция. Cpeщaтa щe ce пpoвeдe на 19-ти април в 16,00 чaca в зaлa 308 нa Koлeжa.

Техническият колеж в Смолян е основан през 1989 г. със статут на държавно висше учебно заведение. От 1997 г. е включен в структурата на Пловдивския университет и вече 22 години продължава да бъде единственият вуз в Централните и Източните Родопи.

Първата специалност, по която се обучават студенти е “Технология на машиностроенето и уредостроенето”. В следващите 3 години са приети за обучение студенти и по “Технология и организация на автотранспортната техника” и “Електроенергийна техника”. От 2001 г. е разкрита специалността “Комуникационна техника и технологии”, а от 2005 г. се извършва обучение по атрактивната специалност “Компютърни и комуникационни системи”. От 2010 г. е разкрита нова специалност „Автомобилна техника”, в която студентите се запознаят със съвременните конструкции и системи за управление на автомобилите и автомобилните двигатели, както и с последните достижения в областта на електромобилите и хибридните автомобили.

Вирни се горе