Преобразуването на Техническия колеж е крачка напред в развитието му

Преобразуването на Техническия колеж е крачка напред в развитието му

С постановление № 179 от 21 август 2017 г. Техническият колеж – Смолян и Физическият факултет в структурата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се преобразуват във Физико-технологичен факултет. Истинско разочарование е статията, публикувана в местната преса, в която са изложени непълни факти и показва недобър прочит на нормативните документи, заяви директорът на Колежа доц. д-р Силвия Стоянова.

Нееднократно съм подчертавала, че това преобразуване е крачка напред в развитието на Колежа и е резултат от усилената работа на ръководството на Университета и на преподавателите от Колежа. Местният бизнес подкрепи това преобразуване поради острата нужда от инженерни кадри за местната икономика. Преобразуването се подкрепя и от настоящите студенти на Колежа. На тях е предоставена възможност да продължат образованието си в новообразувания Физико-технологичен факултет по същата специалност, в която се обучават към момента на преобразуването, но за придобиване на по-високата образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква „б“ от Закона за висшето образование.

Преобразуването на Колежа във факултет към един от най-големите и реномирани университети в страната дава възможност на настоящите и бъдещите студенти да получават качествено техническо обучение в степен „бакалавър” и „магистър” тук, близо до своите семейства и родни места, тъй като новообразуваният Физико-технологичен факултет се намира териториално на две места – Пловдив и Смолян.

Обучението в Смолян се осъществява в професионални направления: 5.1. Машинно инженерство; 5.2.Електротехника, електроника и автоматика и 5.3. Комуникационна и компютърна техника.

Физико-технологичният факултет е правоприемник на Техническия колеж – Смолян. Това гарантира добрата техническа подготовка на неговите кадри и успешната им реализация на трудовия пазар, добави доц. Стоянова.

Зa yчeбнaтa 2017/2018 гoдинa oбявявaме дoпълнитeлeн пpиeм нa cтyдeнти пo cпeциaлнocти: Maшинocтpoитeлнa тexниĸa и тexнoлoгии и „Автомобилна техника“. Жeлaeщитe дa се обучават в тези специалности мoгaт дa ĸaндидaтcтвaт c oцeнĸaтa oт мaтypa пo Maтeмaтиĸa, Физиĸa или Бългapcĸи eзиĸ и литepaтypa или чpeз пoлaгaнe нa ĸaндидaтcтyдeнcтĸи изпит пo мaтeмaтиĸa нa 11 септември oт 14.00 чaca, посочиха от Колежа.

Вирни се горе