Премиерът в Смолян: Можем да бъде единни и непреклонни, когато си поставяме общонационална цел

Премиерът в Смолян: Можем да бъде единни и непреклонни, когато си поставяме общонационална цел

Повече от век след „Родопската Шипка“ събитията от Балканската война трябва отново да ни склонят към размисъл на какво сме способни като българи, за да бъдем единни и непреклонни, когато сме си поставили общонационална цел. Това каза министър-председателят проф. Георги Близнашки в словото си на тържествената проверка-заря в Смолян по случай 102 години от освобождението на Родопите от османско владичество. В деня, в който родопчани отбелязват годишнината от победата на българското оръжие в Родопите, премиерът напомни, че българската нация израства в борбата на народа ни за свобода и независимост и призова да бъде следван примерът на благородството и толерантността, показани от българските войници в Балканската война. „Когато се покланяме пред подвига на българския войник, винаги трябва да помним, че победата е освободителна, но не по-малко важен е начинът, по който е постигната. Искам да напомня за онзи морал на българския войник, който в победния си устрем постигна защитата на населението на Родопите, без значение на неговия етнос и на религията, която изповядва“, каза премиерът в словото си. Той открои Родопската епопея като високо морална победа на българския дух и пример, който трябва да вдъхновява и днес, „когато някои смятат, че в политически противоборства и погълнати от ежедневните си грижи сме загубили изконни свои ценности“.

Министър-председателят определи събитията от 19, 20 и 21 октомври 1912 година като „крайъгълна опора в поредицата от исторически актове за сътворяването на идеята за единението на българската нация“. „Единството във волята и в усилията стои в основата на всяка победа“, заяви още премиерът и призова да бъде помнен примерът на родопчани и техният непримирим стремеж към свобода и несломима привързаност към българщината.

В Деня на Смолян премиерът Георги Близнашки разговаря с кмета на града Николай Мелемов и с областния управител Димитър Кръстанов. Министър-председателят и представителите на местните власти обмениха мнения по ситуацията в страната след изборите на 5 октомври, като изразиха надежда възможно най-скоро да бъде сформирано работещо редовно правителство. Премиерът отново бе категоричен, че бюджетът за 2014 година трябва спешно да бъде актуализиран, като същевременно е необходимо да се работи по проекта на държавния бюджет за 2015 година. Министър-председателят и местните власти в Смолян обсъдиха и проблемите, свързани с усвояването на средства от ЕС. Има реален риск за общините в областта годината да се окаже „нулева“ по отношение на проектите, финансирани с европейски средства, стана ясно още по време на срещите.

Вирни се горе