Написано от Вас

Написано от Вас

Пиша Ви поради тревогата си от зачестилите напоследък публикации по отношение произхода на “помаците”. Самото провеждане на “научна” конференция по тази тема в гр. Смолян на 05 май предизвиква много въпроси.

Навярно всеки е чул или прочел за абсурдните твърдения на турския проф. Гюншен, че “помаците” са наследници на турски общности дошли на Балканите преди османските турци и те принадлежат към турската история и култура. И забележете като спрямо тях са се водили асимилационни политики, продължаващи и до днес. След естествено възникналия скандал от “доклада” на Гюншен и множеството коментари някак не бяха поставени два основни въпроса. Кой именно организира въпросната конференция и какви цели преследва с това? Ще се опитам да отговоря точно на тези въпроси.

През последната година в публичното пространство многократно бе повдиган въпросът за “възродителния процес” от депутата Ариф Агуш. Най-напред беше желанието му прокуратурата да намери и накаже виновните за събития през 1972 г. в с. Барутин. Българският парламент се извини с декларация на всички пострадали от политиката на комунистическия режим във “възродителния процес”. И тук бих попитал г-н Агуш като български депутат, защо не подкрепи декларацията осъждаща арменския геноцид? По този въпрос г-н Агуш мълчи и не прави публикации в стила му на модерен 3D политик.

Като става дума за поддържане на разделителните линии между българите с християнско и мюсюлманско изповедание в Родопите. Обявяваме се за събаряне на барикадите, премахване на границите и ценностите на Европейския съюз, а перманентно слагаме сол върху старите рани на една част от населението на България. Как искаме тогава тези рани да зараснат? И дали го искаме наистина или ни е много удобно през няколко години да се възползваме от хората единствено в качеството им на електорат. Не е ли фалшива загрижеността на някои политици към жертвите на “възродителния процес” точно както е фалшива загрижеността им към мизерното положение, в което се опитват да преживяват избирателите им. Г-н Агуш получава заплатата си от християни и мюсюлмани и ако не оценява това, дали заслужава да ги представлява?

От друга статия във в. “Родопи вест” става ясно кой е в основата на проведената псевдонаучна конференция за произхода на “помаците”. И защо ли не е учудващо, че това е същият Ариф Агуш. Защо ли тогава той се крие зад Нов български университет, Фондация “Фридрих Науман” и Евгения Иванова. Какъв бе резултатът от тази конференция? Изкуствено създаване напрежение сред хората в Родопите от изявленията на Гюншен и “изследванията” на Евгения Иванова, че “помаците” имали различна от българската идентичност. Така ли се прави модерна политика? Чрез конфронтация, разделение и фабрикуване на исторически факти. Интересите на България ли защитава такова поведение или обслужва чужди интереси.

Дали тези “изследвания” и изфабрикувани исторически тези се подкрепят от присъствалите на конференцията по покана на Ариф Агуш членове на турското правителство и дипломати. Означава ли, че това е позицията и на Р. Турция. Законите на коя държава спазва г-н Агуш и не извършва ли престъпление срещу родната си страна. Къде са в случая отговорните институции и службите. Защо запазват мълчание и допускат пред очите на цялата общественост да се правят такива безчинства?

Случайно или не, на същата дата 05 май, може би пак “случайно” в гр. Смолян бе представена една книга с автор Ефрем Моллов “Има ли бъдеще Велика България или защо бе скрита историята на помаците”. От излезлите отзиви от представянето на книгата в пресата е видно, че тя прокарва теория в голяма степен лишена от историческа достоверност. Нека г-н Моллов предостави на читателите си източниците, от които черпи познание, пък те да преценят дали да приемат или да отхвърлят неговата теория. Г-н Моллов не подценявайте читателите. За съжаление през последните години се разпространяваха и отпечатваха какви ли не митове и легенди, представяни за научни теории за произхода на “помаците”. Различията в тях очертаваха единствено палитрата от спонсори на изданията – Джордж Сорос, Турция, Иран, и т.н.

Накрая искам да се обърна към всички български “учени”, които подплатено с добри хонорари продължават със създаването на екзотични теории за произхода на “помаците” и се опитват да ни убеждават в съществуването на “помашки етнос” – българи, ако не беше срамно, щеше да е смешно!

Родопчанин

Вирни се горе