Празнуват Деня на ореха в с.Орехово

Празнуват Деня на ореха в с.Орехово

За трета поредна година родопското село Орехово ще почете своето име. Днес, 8 септември от 17.00 ч. на селския мегдан празникът ще започне с откриване на изложба в памет на местния краевед – изследовател и писател Атанас Калинов. Събитието съвпада и със 100–годишнината на Ангел Лапатарев, съобщи кметският наместник на с. Орехово Павлина Петкова.

В чест на най-възрастния български рокер със специален поздрав ще пристигат негови последователи от цялата страна. Бай Ангел е закупил първото си и единствено „Балканче” през 1966 година и доскоро наобикаляше със завидна скорост любимия си пчелин с него, разказа още тя.

Много орехови изненади са подготвили организаторите на празника – игри, исторически загадки, лечебни орехови рецепти, традиционни ястия с вкусната ядка. Стотици катми с мед и орехи ще изпекат на площада стари ореховски кулинарки за всички гости на селото. Гайдарското трио „Персенк”, групата за автентичен фолклор към читалище „Родопско бъдеще” и фолклорна група „Извори”, с ръководител Кирил Христов, ще пеят и свирят до зори.

Село Орехово е една от най-посещаваните туристически дестинации в Родопите и местното сдружение за туризъм отново ще доказва принципа си „посрещаме гости, изпращаме приятели”.

Вирни се горе