Празнично шествие на ученици, учители и граждани за Деня на народните будители в Смолян!

Празнично шествие на ученици, учители и граждани за Деня на народните будители в Смолян!

1-ви ноември!

Ден на народните будители, ден почетен и тържествен!

Ден, посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. На 1 ноември 2019г. бе дадено началото на честванията по повод 100 – годишнината на Райковската гимназия, територия на будители.

Точно в 14.00 от площад „България“ тръгна празнично шествие на ученици, учители, служители на училището от различни поколения. То бе предвождано от ученически мажоретен състав, следван от общински духов оркестър, знаменни групи, официални лица, учители, ученици от различни випуски. Шествието премина покрай Народно читалище „Балкански просветител – 1871” и около 15.00 часа пристигна в двора на Райковската гимназия. Всички присъстващи се спряха пред паметника на Апостола, дарен от Випуск 1981, за да отдадат заслужена почит на патрона на училището, будителя, идеолога и организатора на българската национална революция Васил Левски. Само преди два дни учениците от випуск 1990 година монтираха декоративно осветление, което придаде особена тържественост на атмосферата. Затрогващо и оригинално бе посланието на г-н Манол Пехливанов към неговите ученици, отправено върху специално изработена табела в цветовете на националния трибагреник. Облечен във фрак с бомбе, учителят се забелязваше отдалече и провокираше искрени усмивки.

Веднага след това всички присъстващи се събраха в южния двор на училището. Там бе представена кратка литературно-музикална програма, включваща изпълнението на стихотворение за будителите от Гергана Янчева /5а клас/ и на Химна на народните будители от вокална група при училището. Приветствени слова отправиха директорът Мария Илиева, секретарят на община Смолян г-н Момчил Николов, заместник-областният управител Андриян Петров.

Присъстващите бяха поканени в сградата на училището. Там, във фоайетата и класните стаи, се осъществиха вълнуващи и незабравими срещи на поколения учители и ученици. В кабинета по биология г-жа Величка Згурова бе домакин на срещата с учителите по предмета. Всеизвестният господин Цочев бе поздравен от десетки свои ученици, сред които и д-р Даниела Дариткова, завършила училището със златна значка. В задушевен разговор друга негова ученичка Весела Мавродиева сподели за своята изследователска работа върху вируси, причиняващи заболявания по растенията. Тя е прелетяла хиляди километри от САЩ, за да присъства на събитието.

Господин Иван Илчевски развълнува настоящи ученици със завладяващи истории, разказани в неговия кабинетът, който сега е кабинет по география.

Настоящи учители посрещнаха своите колеги ветерани по предмети – български език и литература, чужди езици, математика, информатика, история, география, философия, физика, химия. Радвахме се на присъствието на Станка Блажева, Шинка Карагеурова, Манол Пехливанов, Харитина Ганичева, Асен Карабельов, Спас Василев, Катя Нинова, Сиийка Сиракова, Бисерка Маринова, Геновева Трифонова, Петя Падешева, Елена Кременарова, Марияна Ламбова, Мария Семерджиева, семейство Рулеви, Ирина Стоянова, Анастасия Диева и много други.

Едни от най-вълнуващите срещи бяха тези на посетителите на училището с инж. Никола Чернев. Той положи невероятни усилия и книгата „Райковска гимназия” – II част излезе от печат. Труд – безценен за историята на училището, който присъстващите имаха възможност да си закупят. Новата спортна зала на училището стана арена на две вълнуващи срещи – по баскетбол и волейбол, между ветерани и настоящи ученици, чийто старт бе даден в 16.30 часа. Трогателен бе моментът на почит към паметта на учителите по физическо възпитание и спорт Илия Петров, Красимир Златарев и Донка Йочева. Вълнуващото събитие протече под вещото съдийство на Христо Палагачев, а близо до играчите присъстваха учителите ветерани Мария Фисинска, Христо Райчев, Калина Кузманова, Неделчо Делев. Николай Люнчев от името на бившите състезатели на гимназията с много любов подари на участниците юбилейни фланелки. Господин Христо Богомилов, председател на смолянската секция на БАСУ дари на училището паметна снимка на отбора по волейбол, участвал през 2006 година на световно първенство по волейбол за ученици, в гр. Пореч, Хърватия. Настоящите учители по ФВС: г-жа Радостина Фисинска, Ани Пешева, и Павел Соколов, с неприкриван ентусиазъм подкрепяха състезателите на игрището. Приятното настроение се допълни от поздрава към всички в залата, отправен от танцова формация „Зареница“.

Игрите бяха вълнуващи, битката оспорвана, но накрая всички победиха и получиха по един златен медал за ентусиазма, спортсменството, любовта към спорта и към Гимназията. Празникът бе почетена и от г-н Николай Мелемов, випуск 1981, под чийто патронаж преминават честванията. „Срещата на поколенията” в ППМГ „Васил Левски” на 1 ноември 2019г. се превърна в истински духовен празник. Знаем, че тези, които са нямали възможност да присъстват, са били мислено с нас, защото са част от Голямото семейство на Райковската гимназия. Да стане факт това незабравимо събитие, се погрижиха всички учители и служители, както и бивши възпитаници с главен отговорник г-жа Христина Костова. Благодарим на многото дарители, спомогнали да излезе от печат книгата на г-н Чернев, лично на г-н Желязко Домбашов, който ентусиазирано водеше кампанията за набиране на средства, на Община Смолян и РУО – Смолян, на всички, които отдадоха сили, енергия, морална и материална помощ да се стои тази незабравимо и вълнуваща проява. Оправяме молба към всички, които искат да допълнят информацията, да го направят, за да може заедно да оформим картината на нашето общо преживяване.

Регионален исторически музей Смолян

Вирни се горе