Пращат вътрешен одит на Планетариума

Пращат вътрешен одит на Планетариума

Ще се направи вътрешен одит на Планетариума в Смолян. Това каза на пресконференция кметът на общината Николай Мелемов. Той коментира това по повод твърденията на служители на научната институции, че новата директорка Янка Бечева е преписала програмата си от Професионална гимназия по селско стопанство “Васил Левски” – гр. Първомай и откритото им противопоставяне спрямо нея,съобщиха от пресцентъра на общината.

Мелемов обясни, че този вътрешен одит трябва да направи проверка на всичко. Кметът бе категоричен, че няма политическа намеса при провеждането на конкруса за новия директор. „Мен нищо не ме притеснява. Всичко е изпълнено законно, а в един момент не се пуска новият директор на работа”, посочи Мелемов и допълни, че екипът на Планетариума оценява един човек преди въобще да е започнал работа. “Задължително ще има одит, защото във всички сфери искаме да започнем на чисто. Цялата реакция за мен означава, че не искат там нещо да се променя и казват ние не искаме външни хора. Това теза ли е?”, запита риторично кметът.

На въпрос, как ще реагира, ако Програмата действително е преписана, Мелемов отговори: “Аз ще реагирам, ако видя, че новата директорка не се справя с работата”. Според него обаче стои и въпросът как служителите са се сдобили с въпросната програма, след като документът не е поискан официално от комисията, провела избора. Секретарят на Общината Замфир Копчев, който беше и председател на комисията, каза че освен програми са се оценявали и други качества и познания на кандидатите по време на събеседването.

“Директорът за момента е Янка Бечева, дали ще има друго решение от нас или от самата госпожа Бечева, това е нещо в бъдеще време, но след като за момента нещата са ситуирани така, работещите в Планетариума следва да спазват етичния кодекс на служителя и съответно да преоформят своето поведение. В публичното пространство се коментира една програма, без тя официално да е излязла от комисията, без госпожа Бечева да е казала – това е моята програма, едновременно с това се говори за дублаж и преписване. Не може на официалния сайт на едно общинско предприятие да стои декларация срещу директора.”, каза още Копчев.

Вирни се горе