Позиция на EVN България

Позиция на EVN България

Във връзка с дискусиите, които се породиха на проведеното на 10.06.2014г. обществено обсъждане на Доклад на ДКЕВР за цени на топлинната енергия от 01.07.2014 г. EVN България Топлофикация отново би желала да уточни основните си коментари по Доклада.

На първо място, както дружеството вече публично заяви, Докладът е положителна стъпка към по-добър баланс между цените на електрическата и топлинната енергия, въпреки че в Доклада на ДКЕВР са определени по-ниски цени за топлинна и електрическа енергия в сравнение с предложените в заявлението на дружеството.

Ценовото предложение на дружеството е изготвено и отразява разходите, които то е задължено да направи, включително разходи за балансираща енергия, за покриване на технологичен разход и при адекватна норма на възвръщаемост на капитала.

С това са свързани и основните несъгласия на EVN България Топлофикация по Доклада, сред които решението на ДКЕВР да намали нормата на възвръщаемост на компанията до 4%, като в същото време Комисията решава да намали и технологичните разходи до нереалистично ниво от 20%. По този начин Комисията не отчита факта, че необходимите инвестиции в дружеството могат да дойдат единствено от адекватни на капиталовите пазари в региона нива на възвръщаемост.

Прави впечатление, че EVN България Топлофикация, която има най-ефективната когенерация в България, в Доклада получава и най-ниската добавка за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ. Това е лош сигнал за всеки, който желае да инвестира в модерни и високоефективни технологии.

Друга слабост на Доклада, е че той не признава никакви разходи за балансираща енергия, с което Комисията на практика принуждава дружеството да не използва ефективно своите инсталации. Това само по себе си е в противоречие на принципите на енергийна ефективност.

Ето защо EVN България Топлофикация смята, че Комисията е длъжна да предвиди разходи за балансираща енергия, така както всеки един търговец на свободния пазар за електрическа енергия включва в цената за крайните си клиенти тези разходи.

Вирни се горе