Пожарната съветва: Внимавайте в горещините, пийте повече течности

Пожарната съветва: Внимавайте в горещините, пийте повече течности

Заради високите температури от Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян дават препоръки към населението как да се предпазим в горещото време.

Оттам съветват – ограничавайте извършването на дейности на открито в най-горещите часове на деня между 11 и 15 часа. По възможност използвайте помещения с климатик или поне в най-сенчестото помещение между 12 и 16 часа. При разходка използвайте сенчести маршрути и периодично правете кратки почивки, за светлокожите проблемът не е само в опасните слънчеви лъчи, могат да се получат – слънчев удар, изгаряния и други.

Да се пазят сърдечноболните. От топлината кръвоносните съдове се разширяват и това може да понижи стойностите на кръвното налягане, а прегряването води до унесеност, делириум, даже бълнуване. На открито да се използват шапки с широка периферия. По възможност носете светли и проветриви (широки) дрехи, дори навлажнени, изпаряват вода и тялото остава защитено за по-дълго време.

Пиенето на много течности е задължително, за да се предпазите от топлинен удар. Да се използват по-големи количества течност е над 2 литра.

Специалистите препоръчват да се пие вода дори повече, често, винаги, щом усетим жажда. Желателно е течностите, които се пият, да съдържат сол – тялото я губи с потта. Айрян, бульони, натурални сокове са най-подходящите напитки, които предотвратяват дехидратацията.

С разхлаждането в басейни и в морето трябва да се внимава, защото рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането. Алкохолът е абсолютно противопоказен, предупредиха още специалистите.

При нужда незабавно позвънете на „ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ НОМЕР ЗА СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ ” – телефон – 112 Полезно е да знаете още телефон 112 е Единен номер за спешни повиквания в Европа. На 112 може да звъните когато сте на територията на Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Лихтенщайн, Люксембург, Португалия, Румъния, Финландия, Франция и Холандия;

На телефон 112 може да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при аварии, катастрофи, бедствия, пожари, терористични актове, както и в случаи на нарушаване на обществения ред;

Вашето обаждане се приема от оператор. Бъдете максимално ясни и точни при съобщаване на информацията и мястото на инцидента;

Телефон 112 се избира без код. Обаждането е безплатно.

Ведомствата за спешно реагиране са: Министерство на вътрешните работи – Полиция, Пожарна безопасност и защита на населението; Министерство на здравеопазването – Спешна медицинска помощ; Министерство на транспорта – Морска администрация, Морско спасяване; Български червен кръст – Планинска спасителна служба.

Системата 112 отсява фалшивите сигнали. Недобросъвестните обаждания се санкционират по установения законов ред.

Вирни се горе