Повече от половин век ДГ „Изворче“ в Момчиловци пази християнските ценности и човешките добродетели

Повече от половин век ДГ „Изворче“ в Момчиловци пази християнските ценности и човешките добродетели

Повече от половин век Детска градина „Изворче“ в село Момчиловци пази християнските ценности и човешките добродетели. Вече 55 години детското заведение обгрижва, възпитава и обучава поколения момчиловски деца. Началото е поставено на 01.09.1963 г., когато в къщата на Илия Арнаудов се разкрива временна едногрупна ЦДГ с 5 човека персонал – директор Нанка Мирчева, учителката Веса Маринска, леля- Ангелина Шукерова, домакин- Мария Жекина и готвач- Мария Канева. „Много трудни са първите стъпки на петте жени, които трябва да приспособят къщата в подходящи условия за децата. Всичко необходимо се извозва с коне и се пренася на гръб, защото няма прокаран път“, каза настоящата директорка Мария Гунчева – Величкова.

От 1964 г. детската градина вече е редовна. Директорът Нанка Мирчева се справя отлично с административната и педагогическа работа и само след 2 год. отдел Просвета възлага организирането на методическа сбирка от окръжен мащаб. От 1965 г. за директор е назначена Веса Маринска, чиято е заслуга за разширяване и обогатяване на материалната база. През 1983 г. се обединяват детски ясли и детска градина, директор е Евангелина Топузова. През същата година се откриват и изнесени групи в с. Соколовци и на Обсерватория „Рожен“. Най- щастливият ден в историята на детската градина е 01.06.1989 г., ден в който се открива нова, специално построена сграда. От 2000 година насам директори са Мария Цветкова и Васка Величкова, а от 2010 г. до днес – Мария Гунчева- Величкова. Присъединяват се филиали в селата Кутела и Виево. Детското заведение е вече средищно и защитено. През 1994 г. името на детското заведение е сменено с „Изворче“, като основно мото на работата и до днес е „Нашите деца- чисти като изворна вода“. „Прекланям се и уважавам труда на всички колеги, работили преди мен в детското заведение. Вярвам, че слънчевите усмивки и щастливото детство на момчиловските малчугани са венец на грижата на всички нас. Вярвам, че така ще бъде и занапред“, каза Мария Гунчева. Един от основните проблеми на детското заведение днес е сградата, която вече е на 30 години, а не е правен основен ремонт, не е санирана, а дограмата все още е стара. „Надявам се, че ще имаме възможност да подобрим условията и в нашето детско заведение. Въпреки, че дечицата ни са малко, те също заслужават да се отглеждат в добра материална база“, добави директорката Мария Гунчева.

39 са децата в детската градина днес, обгрижвани, образовани, обичани и защитавани от всеотдайния персонал, който иска да ги научи на любов, обич, на традиции и нравственост. „Нека всички ние се погрижим да има повече усмихнати детски личица. Нека има добро общуване по между ни“, каза още Гунчева.

Празничният концерт, по повод 55-годишния юбилей на Детска градина „Изворче“ ще бъде на 10 май от 17.30 часа в читалище „Светлина“. С огромно вълнение очарователните и талантливи деца на Момчиловци децата очакват своите изяви на сцената.

Вирни се горе