Повече от 30 преподаватели навлизат в технологията на изготвяне и използване на компютърни презентации

Повече от 30 преподаватели навлизат в технологията на изготвяне и използване на компютърни презентации

Специален квалификационен курс на тема „Технология на изготвяне и използване на компютърни презентации с Power Point 2010” за преподаватели от училищата в Смолянска област организира Регионален инспекторат по образованието – Смолян, съобщиха оттам.

Целта на обучението е усвояване на знания и овладяване на практически подходи за използване на компютърни презентации в учебния процес по различни учебни предмети, при представянето на добри практики на различни образователни форуми, при представяне и защита на интелектуални продукти и др. Акцентът е поставен върху проектирането, създаването и методическото обезпечаване на мултимедийни презентации, съдържащи собствени и готови информационни елементи – текстове, таблици, диаграми, графични изображения, аудио и видео.

Курсът се води от доц.д-р Димитрина Брънекова – директор на Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет – Стара Загора. Доц. д-р Брънекова е един от водещите специалисти в методиката на обучението по информатика и информационни технологии и има над 40 публикации в областите: методика на обучението, квалификация на учители по информатика и информационни технологии, приложение на информационните технологии в образованието, електронно обучение, информационни технологии в обучението на деца и ученици със специални образователни потребности. Изборът на лектор не е случаен, той е направен от експертите в РИО с идеята най-добрите и квалифицирани специалисти да обучават учителите от Смолянска област. Повишаването на квалификацията и компетенциите на преподавателите е част от дейностите на инспектората. Стремим се нашите учители не само да имат водещи резултати, но и да ги презентират по най-добрия начин, каза при откриването на обучението началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски.

Обучението е в рамките на два дни, като курсистите са разделени на две групи. Курсът се провежда в новата компютърна зала на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Смолян. Залата е оборудвана по програма на МОМН за въвеждане на информационни и компютърни технологии в образованието, която действа от няколко години. През тази учебна година СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Смолян беше едно от училищата, в които МОМН финансира обзавеждането на терминални компютърни зали, като 50 на сто от необходимите средства се осигуряват от министерството, а останалите 50% – от самото училище, съобщи директорката Росица Шехова.

В новата компютърна зала са обособени 15 работни позиции, а компютърът на учителя играе ролята на сървър, като по този начин той има възможност да наблюдава работата на всеки ученик, да задава индивидуални задача и дори да провежда онлайн изпитване.

Вирни се горе