Посрещаме Великден с рекордно скъпи зеленчуци

 Посрещаме Великден с рекордно скъпи зеленчуци

С по-високи цени на зеленчуците, яйцата и агнешкото месо посрещаме великденските празници тази година. През последни дни се е вдигнало почти всичко, особено цените на традиционните за Възкресение Христово продукти, като яйца, агнешко месо и зеленчуци.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, наистина има рекордно повишение в цената на доматите, спрямо миналата година, което се дължи на лошите метеорологични условия през пролетта и лятото на 2018, както и в началото на 2019. „В момента, килограм качествен розов домат, на борсата се търгува за 3.35 лв, като по-лошото качество се продава между 2.20 и 2.50. Положението при краставиците не е така, в момента имаме низходяща тенденция и това е, поради завишеното българско производство. Все още остават скъпи картофите, зелето, морковите и зрелия лук.

При останалите основни продукти от първа необходимост, включително и агнешкото, имаме абсолютно запазване на стойностите от предишни години, като агнешкото варира от 13.50 до 14.60 лв. за килограм, независимо от вида на разфасовката. Същото важи и за свинското месо, което запазва равнища от минали години. Много стабилна остава цената на яйцата от 20 ст. за брой. Няма никакви основания за повишаване цените на дребно, освен, ако някъде на регионално ниво, някой търговци не се опитват да правят спекулативни действия.

88 лева е цената на „потребителската кошница“ към днешна дата, като в тази калкулация слагаме и агнешкото месо. Миналата година за същите продукти сме заплащали 84 лева, т.е. има леко поскъпване, което се дължи на по-скъпите домати“ – категоричен е Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Вирни се горе