Последна международна среща по проект „BE THE CHANGE” се проведе в Норвегия

Последна международна среща по проект „BE THE CHANGE”  се проведе в Норвегия

В рамките на Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ СУ “Св. Св. Кирил и Методий “, гр. Смолян работи по проект „ BE THE CHANGE” по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики. В партньорството участват шест държави – Норвегия, Франция, Испания, Португалия, Гърция и България. Проектът се реализира в рамките на две учебни години. Началото се постави в Норвегия през 2017 година и заключителната среща отново се проведе в Норвегия от 18.05.2019 г. до 26.05.2019 г., разказа за SmolyanNews.com Надя Станкова,преподавател в СУ “Св. Св. Кирил и Методий “ и координатор на проекта от българска страна.

Това беше една вълнуваща седмица в скандинавската страна, изпълнена с много положителни преживявания, творчески дейности, нови запознанства, опознаване на една различна култура и образователна система. Темата на последната транснационална среща беше „Конфликти и умения за разрешаване на конфлкти“. Децата бяха провокирани да дебатират и да разрешават казуси. Докоснаха се отблизо до метода „Учене чрез преживяване“ и това го вдъхнови да дадат най-доброто от себе си. Децата откриха големите разлики в ученето и преподаването в българското училище и училището в Норвегия. Домакините съзадоха една приятелска и гостоприемна среда за всички гости,и направиха префектна организация.

Работата по проекта насърчава разпространението на добри практики за преподаване и учене, развитие на иновативни методи и учебни програми. Реализирането на проектните дейности помогнаха за подобряване на ключовите компетенции на учениците като рабта в екип, критично мислене, умения за вземане на решения и подобряване на езиковите и дигиталните умения. Проектът допринесе и за повишаване квалификацията на учителите чрез споделяне на добри практики за интердисциплинарното обучение и използване на съвременни образователни технологии.

Вирни се горе