Полски студенти пяха „Рипни, Калинке...” и играха българско хоро

Полски студенти пяха „Рипни, Калинке...” и играха българско хоро

С много емоции беше зареден откритият урок по български словесно-музикален фолклор, представен в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян пред студенти – българисти от Полша. Младежите от Университета „Адам Мицкевич” – гр. Познан участват във Втората лятна школа по български език и култура, организирана от Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, която се провежда във Филиала на университета в Смолян.

Гостите бяха посрещнати от ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по стара българска традиция с пита и здравец. За да въведат студентите в темата на открития урок „Живото наследство на Родопите”, децата и тяхната преподавателка по български език и литература Дафинка Николова бяха подготвили пословици, поговорки и написани на диалект родопски остроумия и провокираха гостите да ги прочетат и отгатнат. Веднага след това гласът на родопската каба гайда изпълни залата, чрез неотразимото изпълнение на известната гайдарка и старши преподавател по музика Красимира Чуртова. Тя представи древния инструмент – душата на Родопа планина и предаде, макар и кратък, урок по гайда. В урока се включи и певицата Бинка Ковачева с изпълнение на родопска песен. И пред студентите беше поставена нова задача – да разучат първия куплет на песента „Рипни, Калинке…”. Така неусетно, в съпровод на гайда, те не само запяха, но и изиграха едно истинско българско хоро.

В магията на Родопа планина младежите от Полша се потопиха с участието на учениците от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”: Асен Терзиев от 10 клас, Мирела Речникова, Соня Бозова, Севдалина Димова, Ваня Ружинова, Виктория Трампова, Елена Бочукова, Надежда Гаджева, Елена Каймаканова от 7 клас и Мария Славчева. И тъй като културното наследство на българите – фолклорно и историческо са неразривно свързани, за финал преподавателят по история Славка Палагачева представи експонираната в училището изложба под надслов: „100 години Балканска война – 100 години свобода за Родопите”. Изложбата е резултат от целогодишната изследователска работа на учениците от клуб „Съхрани българското” по проект „УСПЕХ”, извършена съвместно с Държавен архив – Смолян и Регионалния исторически музей. Така, освен до автентичния фолклор, студентите-българисти, с научни ръководители д-р Стойно Спасов и д-р Патрик Боровяк, се докоснаха и до историята на Родопите.

Вирни се горе