Полицията с мерки за пожарна безопасност

Полицията с мерки за пожарна безопасност

С продължителното затопляне на времето се създават предпоставки за възникване на пожари в земеделските земи и горските територии. За недопускане на такива произшествия Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян уведомява гражданите:

  • забранено е изгаряне на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи – чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи;

  • да не се пали огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня;

  • паленето на огън в личните дворовете да се извършва само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата;

  • никога не оставайте накладения огън без наблюдение!

  • не палете огън в  междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности;

  • особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти;

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

  • не трябва да се изхвърлят стъклени бутилки на открито – дефекти по или дъното на бутилките могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и други отпадъци.

В следствие на горещото време е повишена пожарната опасност в горите. Благоприятните условия за туристическа дейност увеличават посещенията в горите. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за горските пожари е това, че фронтът на пожара често променя посоката си (в следствия на вятъра и турболентните въздушни течения при пожар). Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. Пожарната статистика показва, че в 1% от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 на сто причина за огнените бедствия е била човешката небрежност.

За да опазим гората от пожари, трябва да се знае следното:

  • Със заповед на Областния управител периодът от 16.04.2015 г. до 15.11.2015 г. е обявен за пожароопасен в горските територии.

  • Небрежното пушене и изхвърлянето на не загасени кибритени клечки и фасове крие голяма опасност. При посещение в гората и в близост до залесени площи трябва да сме много внимателни. Да се спазват мерките за пожарна безопасност. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие, като например хвърлена кибритена клечка или цигара, което допринася за бързото разпространение на горенето.

  • Особено отговорни по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите трябва да бъдат туристите, ловците, гъбарите, секачите и други, които пребивават в горите.

  • При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), незабавно подайте съобщение за пожара на тел. 112.

  • Необходимо е бързо да оцените обстановката – възможно най-точно да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронтът на придвижване на горенето и скоростта на разпространение на пожара. Ако запалването е в начална фаза с пръст, пясък и тупалки от зелени клони пожарът може да бъде предотвратен.

  • Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи по овладяването на усложнената обстановка. 

  • При опасност от бързо усложняване на обстановката търсете безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или покрай естествени и изкуствени водни басейни.

Всички нарушители на противопожарните правила носят административно-наказателна отговорност съгласно Закона за горите и Закона за МВР.

Препоръки:

Как да се предпазим в горещото време

  • Ограничете извършването на дейности на открито в най-горещите часове на деня – между 11 и 16 часа;

  • За дейността, която извършвате ползвайте сенчести места или помещенията с климатик;

При разходка използвайте сенчести маршрути и периодично правете кратки почивки;

Да се пазят сърдечно болните! Кръвоносните съдове се разширяват от топлината, това може да понижи стойностите на кръвното налягане, прегряването води до унесеност, делириум, даже бълнуване;

На открито използвайте шапки с широка периферия;

Носете светли и проветриви (широки) дрехи, дори навлажнени, изпаряват вода и тялото остава защитено за по-дълго време;

Пиенето на много течности е задължително, за да се предпазите от топлинен удар. Използвайте по-големи количества – над 2 литра. Препоръчва се да пие вода, винаги, щом усетим жажда. Желателно е течностите, да съдържат сол – тялото я губи с потта. Айрян, бульони, натурални сокове са най-подходящите напитки, които предотвратяват дехидратацията.

Внимавайте с разхлаждането в басейни и в морето, рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането. Алкохолът е абсолютно противопоказен !!!

ПРИ НУЖДА НЕЗАБАВНО ПОЗВЪНЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112!

Вирни се горе