Полицията предприема мерки за безопасно протичане на абитуриентските балове

Полицията предприема мерки за безопасно протичане на абитуриентските балове

Във връзка с нормалното протичане на предстоящите абитуриентски тържества и с цел предотвратяване на инциденти и пътнотранспортни произшествия ОД МВР – Смолян предприема следните мерки:

  • Още в началото на месец април ОД МВР – Смолян, стартира кампания за провеждане на беседи с абитуриентите, с цел изостряне на тяхното внимание по отношение на стриктното спазване на правилата за движение по пътищата, като особено се набляга на трагичните последствия от шофирането след употреба на алкохол и шофирането под влияние на силни емоции. Служители на сектор “Пътна полиция” – Смолян и техните колеги от Районните управления “Полиция” в региона, се срещнаха и разговаряха с дванадесетокласниците от всички училища в област Смолян. На абитуриентите беше излъчен филмът “Млада Европа”, предназначен за образователни цел.

  • Провеждат се срещи с училищните ръководства, като се уточняват датите на изпращане на абитуриентите, датите на провеждане на баловете, заведенията, в които ще се празнува, маршрутите за предвижване и др.

  • Във връзка с опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на мероприятията, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие около учебните заведения и около местата, определени за празнуване.

  • Уточняват се датите на тръгване и завръщане на организирани екскурзии в страната и чужбина, както и ръководителите, транспорта и маршрутите.

  • Провеждат се срещи със собственици, наематели и ползватели на питейни и увеселителни заведения и средства за подслон, където ще пребивават абитуриенти и се извършват инструктажи на персонала.

За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки, Главна дирекция „Национална полиция" и отдел „Пътна полиция" Ви препоръчват:

Спазване на законовите разпоредби Празниците не означават, че трябва да забравите правилата за движение. Видеокамери по традиция ще документират не само поведението на абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят. За вашата сигурност при необходимост и за предотвратяване на инциденти от пътна полиция ще се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства (МПС), превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили. Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани. Помогнете си и сами, като засилите вниманието си и проявите волята си за недопускане нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на движението. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Имайте на разположение и телефонни номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ. Предпазване от съществуващите рискове Най-често установяваните от пътна полиция ситуации на рисково поведение са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършване на опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. За вашата сигурност намалете скоростта, така дори ще бъдете забелязани; бъдете толерантни към останалите участници в движението, които може би днес не празнуват; не забравяйте, че червеният сигнал на светофара означава, че дори и празнуващи в момента нямате предимство; неправилната позиция при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение; еуфорията и големият брой празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са достатъчно основание да седнете зад волана след употреба на алкохол или без да сте правоспособни водачи; учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме за знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя. Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.

Ако сте абитуриент

Помнете, че силните емоции и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на “смели” решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването на бутилки и други празнични атрибути.

За Вашата сигурност

Използвайте това, че тъкмо Вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват Вашите желания и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника Ви на тъжен провал. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията, а ако се наложи – потърсете помощта на родители или други ваши близки. Помогнете си и сами, като не приемете да ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др. Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.

Ако сте родители на абитуриенти Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син или дъщеря отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и тези, които го съпровождат. За тяхната сигурност Предложете им истински да се забавляват на бала, а Вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, тъй като са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания. Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със сина си/дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.

Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да окажете помощ на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции.

При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112!

Вирни се горе