Полицията и училищата обсъдиха мерки за сигурност преди баловете

Полицията и училищата обсъдиха мерки за сигурност преди баловете

Мерките за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движение по време на предстоящите абитуриентски балове и за осигуряване на нормалното протичане на държавните зрелостни изпити бяха обсъдени днес в ОД МВР – Смолян на среща между ръководството на дирекцията, директорите на средните общообразователни училища и професионални гимназии в общ. Смолян и представители на Регионалния инспекторат по образованието.

Целта на срещата бе ръководствата на учебните заведения да се запознаят с предприетите от страна на полицията мерки за обезпечаване на спокойното протичане на предстоящите абитуриентски балове и матури и да споделят техните притеснения и проблеми в тази насока, съобщиха от полицията. По време на разговора бяха уточнени мерките за охрана на мероприятията, свързани с изпращането на абитуриентите и празненствата по повод завършването на средното образование, както и местата за празнуване, съпровождането на колоните с автомобили, превозващи абитуриенти, дните и часовете на отпътуване на абитуриентските екскурзии. Директорът на ОД МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев благодари на педагозите за съдействието им при проведените от служители на ОД МВР – Смолян и РЗИ – Смолян беседи с абитуриентите, на които на завършващите ученици бяха представени основни препоръки за безопасност по време на баловете и за спазване правилата за движение по пътищата.

От своя страна директорите на учебни заведения благодариха за така създадената организация и споделиха някои свои притеснения, свързани с безопасността на учениците от поверените им учебни заведения. Директорите на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” и СОУ “Отец Паисий” гр. Смолян поискаха на улиците в близост до тези училища да бъдат поставени изкуствени неравности на платното за движение, тъй като там има силен трафик на автомобили, които застрашават преминаващите на път за училище ученици.

Директорът на ПГТТ “Христо Ботев” поиска съдействие за ограничаване на движението на автомобили по улицата към гимназията, особено в рамките на протичане на учебните занятия, с цел гарантиране на по-голяма сигурност за движещите се там ученици. Комисар Хаджихристев увери тримата директори, че ще се търси решение на поставените от тях проблеми, като за целта ще бъдат разработени работни карти от служители на РУП – Смолян, в които ще бъдат включени като партньори община Смолян и Областно пътно управление.

Директорът на ОД МВР – Смолян ще присъства на съвещание, организирано от РИО на МОМН с директорите на учебни заведения от област Смолян на 13 май. Съвещанието е по повод на предстоящите държавни зрелостни изпити. Комисар Хаджихристев ще представи предприетите от полицията мерки за спокойното протичане на матурите, а ръководителите на учебните заведения от областта ще могат да споделят евентуални проблеми във връзка с провеждането на изпитите, абитуриентските балове и безопасността на учениците.

Вирни се горе