Полицейски инспектори от Смолян ще раздадат персонални аларми за самозащита на жени,изложени на риск от насилие по проект

Полицейски инспектори от Смолян ще раздадат персонални аларми за самозащита на жени,изложени на риск от насилие по проект

Полицейски инспектори при ОД МВР – Смолян ще раздадат персонални аларми за самозащита на жени, изложени на риск от насилие,съобщи говирителят на полицията. ОД МВР – Смолян, отново в партньорство със Сдружение „Инициатива Родопа планина 21 век”, започна реализиране на дейностите по международния проект „ХЕРА – действия за превенция на насилието, основано на пола, за минимизиране на неговите последствия и за прилагане на подход на полицейски мениджмънт, целящ да се предотврати повторно виктимизиране”. Проектът е финансиран от Европейската комисия чрез програма “Дафне III”. Водещ партньор по проекта е Местната полиция на Валенсия – Градски съвет на Валенсия, Испания. Партньори по проекта са полицейски управления от Обединеното Кралство и Румъния, пет неправителствени организации от Италия, Литва, Латвия и България, а ОДМВР – Смолян е асоцииран партньор. Проектът цели да предостави по-добро подпомагане на жертвите на насилие, основано на пола и разпространение на добрите практики за работа по този проблем в цяла Европа.

Основни задачи на проекта са:

  1. Подобряване на полицейското обучение и специализация за предоставяне на помощ на жертви от този вид насилие.

  2. Споделяне на процеса на подобряване на защитата на жертвите, което ще доведе до по-квалифицираното им подпомагане и създаване на политическа, социална и човешка рамка, водеща до пълното възстановяване на жертвата.

  3. Активно участие на жертвите в тяхното възстановяване. Овластяване,

предотвратяване на адаптацията на жертвите към тази роля, реинтеграция в обществото като пълноправни граждани и преди всичко възвръщане на способността им за взимане на собствени решения.

В рамките на проекта „ХЕРА” се проведе обучение на полицейски инспектори от ОД МВР – Смолян за работа по случаи на насилие, основано на пола. Експертът от Сдружение „ Инициатива Родопа планина 21 век” г-жа Анна Асенова и инспектор Добрина Ангелиева – Табакова от ОД МВР – Смолян представиха пред полицейските инспектори основния модул за обучение за полицейска интервенция в случаите на насилие, основано на пола, разработен от Местната полиция на Валенсия, както и резюме на Добри европейски практики за полицейска намеса при насилие, основано на пола.

В изпълнение на целите на проекта за по-всеобхватна защита на жените, жертви на насилие, Сдружение «Инициатива Родопа планина 21 век» предостави на полицейските инспектори малки персонални аларми, които при дърпане на шнура, започват да издават силен предупредителен звук. Полицейските инспектори ще раздават такива аларми на жени от област Смолян, които са изложени на риск от насилие. Жените могат да ги носят навсякъде със себе си и когато се почувстват застрашени, могат да ги използват, за да сигнализират околните, че са в опасност и имат нужда от помощ.

Вирни се горе