Покров Богородичен да пази планината и хората в нея

Покров Богородичен да пази планината и хората в нея

Най-новият храм в Смолян „Покров Богородичен“ стана на 5 години и с голямо почитание от миряни и гости отбеляза патронния си празник. Този параклис в двора на Архиерейското наместничество е единственото място в града и околностите, където всяка сряда се отслужва литургия в чест на Света Богородица.

На храмовия празник светата Литургия отново оглави архиерейският наместник архимандрит Висарион. В съслужие с него бяха протойерей Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ – секретар на Архиерейското наместничество, свещениците Димитър Михайлов от храм „Св. Висарион Смоленски”, Васил Маджаров от храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, Иван Марински от храм „Св. Дух“, както и иподякон Даниел Апостолов. Песнопенията бяха на хористи от няколко енории.

След празничната Литургия в двора на параклиса „Покров Богородичен” бе отслужено петохлебие и извършен водосвет. Отец Запрян припомни историята на празника ,възникнал през X век, за да се почита явяването на Божията Майка в Константинопол. Тогава в църквата във Влахерна по време на нощно бдение няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други светци. Тя дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото си и го простряла над хората в знак на защита, защото жителите на града били заплашени от варварско нашествие. След явяването на Богородица опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания, разказа протойерей Запрян Шиков и призова Божията майка да покрива и нас с честния си покров и да моли своя Син за здраве, спасения, мир и любов в семействата.

Десетки богомолци запълваха двора на Архиерейския параклис още на Литургията по невъзможност да влязат всичките вътре. Много се отбиваха да запалят свещ още от сутринта, отивайки на работа. Най-младият Божи храм в Смолян наред с църквите в града, които се готвят да отбележат 180 години, също се радва на почитания не само на празник. Тук се извършват и различни треби, станал е любимо място на много хора.

На храмовия празник пристигна и ктиторското семейство Росица и Георги Чилингирови. И двамата се радват на активния живот в храма. Георги сподели: „Благодаря на Бога, че ни предостави прекрасната възможност Смолян да има на стария център такъв храм. Това е едно чисто семейно дело, което с удоволствие правим всички членове на семейството – ние с Росица, двете ни дъщери, зет ни, внуците. В готовност сме за изографисването на стените на параклиса, имаме и проект, и средства, очакваме само съгласието на митрополията.“ Росица допълни, че желае много здраве и успехи на всички и Смолян да се развива, а не да запада.

Архимандрит Висарион благослови всички, поръсвайки със светена вода. Пожела

Божието благословение да бъде над всички нас и над чедата ни. Празникът завърши с изпълнение на „Многая лета” и раздаване на благословен курбан.

Вирни се горе