СМОЛЯНЧАНИ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ЛЕВСКИ

СМОЛЯНЧАНИ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ЛЕВСКИ

Смолян се поклони пред Левски, най-свидния син на България, увиснал на бесилото, за да възкръсне и се превърне в мерило за правда и свобода. Снощи с митинг, военни почести и тържествена заря бяха отбелязани 146 години от гибелта на Дякона. Стотици участваха във факелното шествие, което тръгна от читалище „Балкански просветител” в Райково и продължи до паметника на Апостола в двора на ППМГ.

Стотици смолянчани, млади хора и ученици бяха дошли, за да почетат делото на великия и безсмъртен българин. В тържеството участваха кметът Николай Мелемов, зам.-областният управител Адриан Петров, секретарят Момчил Николов, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, командирът на 101 –ви Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, директорката на ППМГ Мария Илиева, Таня Марева от Общински комитет „Васил Левски”, началникът на РУО Мария Семерджиева и др.

Прочувствена програма за живота, подвига и безсмъртието на Апостола бяха подготвили ученици от ППМГ, чийто патрон е Васил Левски. Признателни смолянчани, училища, представители на общински, областни и партийни структури поднесоха венци и цветя пред единствения в Родопите паметник на Апостола на свободата .

След това се проведе тържествена заря. Организатори на честванията са община Смолян, 101 –ви Алпийски полк, ППМГ „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски” и Регионалното управление на образованието –Смолян. Общинският духов оркестър също участва в тържествените прояви. На 19 февруари, вторник, от 10,30 часа в Спортната зала ще се проведе и традиционното състезание „Лъвски скок”.

Вирни се горе