Под патронажа на областния управител стартира VIII-то издание на Фестивала "Забранено за възрастни"

Под патронажа на областния управител стартира VIII-то издание на Фестивала "Забранено за възрастни"

„Щастлив съм заедно да дадем началото на осмото издание на Фестивала „Забранено за възрастни““, областният управител Недялко Славов приветства децата, родителите, организаторите, актьорите и гостите на откриването на тазгодишното издание на Фестивала „Забранено за възрастни“.

„Това не е мой протоколен ангажимент, а го правя с дълбоката си убеденост, че този фестивал е необходим и много полезен за нашите деца.“, каза Славов, отбелязвайки, че за трета поредна година с удоволствие приема да бъде патрон на представленията в област Смолян. „Аз много се радвам, че го има този фестивал! В много от населени места в региона това е единствената възможност за развлечение на децата, живеещи там, и аз ви благодаря, че фестивалът успява да докосне децата от всяко едно населено място в Родопите, от всяко училище или детска градина. Всичко това дава възможност на нашите деца да израстват интелектуално и творчески, да се докоснат до изкуството, а защо не и от тях да излязат бъдещите актьори на Родопите.“

„Тази година във фестивалната програма има нови елементи, и те са насочени към децата със специфични потребности, което им дава възможност да се приобщят към изкуството.“, Славов обърна специално внимание, като изрази дълбоки поздравления и за тази чудесна идея.

„Оценявам всичко, което правите от Фондация „За Родопите“, и ви благодаря за това!“, областният управител поздрави актрисата Десислава Минчева-Тодорова, Петър Тодоров и всички от фондацията за признанието от националните награди „Про Култура“ в категория „Фестивали“, именно за Фестивала „Забранено за възрастни“.

В заключение Славов пожела на всички успешно провеждане на фестивала и много положителни емоции.

VIII-то издание на фестивала “Забранено за възрастни” традиционно се откри с концерт-спектакъл на детските и младежки театрални състави от град Смолян в Зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“. Представленията се провеждат от 30 септември до 4 октомври 2019 в Смолян и други 19 населени места от всички 10 общини в цялата област. Фестивалът ще представи 11 професионални театрални и танцови представления от България, Швеция, Испания и Турция и 3 нови български филма за деца и младежи. Един от филмите е специално предназначен за глухи. Освен в областният град, представления ще има в Баните, Барутин, Борино, Грохотно, Девин, Долен, Доспат, Елховец, Златоград, Мадан, Момчиловци, Неделино, Рудозем, Смилян, Средногорци, Старцево, Търън, Чепеларе, Чепинци.

Участници тази година са Държавен куклен театър Пловдив, Държавен куклен театър Бургас, Театър „Мале-Мале“, Театър „Светло око“, Театър „Усмивки“, Театър „Арт ленд“, РДТ „Николай Хайтов“, Театър „Плюс“ /Испания/, Театър „Стафан Бьорклунд“ /Швеция/, Театър „Темпо“ /Турция/, Център за изкуства „За Родопите“. Фестивалът се организира от Фондация „За Родопите“ и Община Смолян, със съдействието на Министерство на културата, Фондация „Америка за България“, Програма „Изкуство в движение“, Фондация „Арт Офис“, НЧ „Кирил Маджаров-1866“, НЧ „Христо Ботев-1871“, Бутик за цветя „Мери Ив“, Смолян. Медиен партньор е Програма „Христо Ботев“ на БНР. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието-Смолян. Общини и кметства от областта също подкрепят събитието. Представленията, които се изнасят извън град Смолян, в другите населени места от областта, се провеждат под патронажа на Областния управител Недялко Славов.

Вирни се горе