Под непрестанен дъжд премина празникът на св. Пантелеймон над Смолян

Под непрестанен дъжд премина празникът на св. Пантелеймон над Смолян

Епархийският манастир “Св. Вмчк Пантелеймон” над гр. Смолян отпразнува своя небесен покровител с тържествена Вечерня с Петохлебие на 26 юли и света божествена Литургия на 27 юли, водени от иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество в Смолян и изпълняващ длъжността игумен на манастира.

Храмовият празник премина под непрестанен дъжд, който обаче не попречи на поклонници от Смолян и различни места в страната да пристигнат в манастира и да участват в богослуженията с общи молитви – „Отче наш“ и „Символът на вярата“. До манастира бе осигурен безплатен превоз от Смолян и Устово.

Светата божествена Литургия по случай храмовия празник отслужи секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян и изпълняващ длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков. Заедно с него бяха отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“ и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян, както и иподякон Емил. Песнопенията изпълняваше църковният хор при храм „Св. Неделя“ в кв. Райково с диригент Росица Казалиева.

Иконом Запрян Шиков поздрави всички присъстващи в храма с празника и им пожела закрила от свети великомъченик Пантелеймон, с едно сърце и уста да славим този чуден божий угодник, този незаменим лекар и изцелител на всяка болест и немощ. Нужно е само да го призоваваме в молитва искрено и с чисто сърце, помнейки, че както милостиво е живял на земята, така и милостиво помага на нас и от небето.

Свети Пантелеймон е живял през 3 век в Никомидия, роден от майка християнка, припомни иконом Запрян. Баща му езичник смятал, че трябва да получи добра светска професия, затова го изпратил да учи медицина при най-добрия лекар в града Ефросин, придворен на римския император Максимилиан. Императорът го харесал и поканил на служба в двореца, но християнският свещеник Ермолай му разкрил евангелското учение, което напълно променило живота му. Като знак от Бога за способностите му веднъж Пантелеймон /името означава всемилостив/ видял на улицата ухапано от отровна змия мъртво дете. Веднага започнал да моли Бога да възкреси детето и то оживяло. След това чудо Пантелеймон приел Христово кръщение и се развил като незаменим лечител. Служил като божи пратеник на болни, страдащи, бедни, нещастни не само с лекарство, а най-вече с призоваване на името Христово. Завистливи лекари донесли на императора, че не иска да се кланя на езическите богове, а лекува чрез вярата в Христа. Последвали жестоки мъчения, каза иконом Запрян, но той смело ги понесъл. Хвърлен бил на лъвовете да го разкъсат, но те започнали да се умилват около него. Отсекли главата му, но потекло мляко вместо кръв, а маслиновите дървета се изпълнили с плод.

Свети Пантелеймон пострадал за вярата през 305 г., мощите му били разпръснати по целия свят като чудодейни и лечителни. В житието му се отбелязва, че неговата безкористна любов към хората, неговото търпеливо понасяне на страданията могат да бъдат пример за нас. И да призовем целителя Пантелеймон да моли Бога и да не допуска да останат в нас болестите, от които боледуваме с душа и тяло.

Изпълняващият длъжността игумен на манастира.Иконом Запрян Шиков благодари на фондация „Св. Пантелеймон“ с председател послушница-сестра Христина за подготовката на храмовия празник и за благолепието на светата обител. Пожела на всички в храма, на жителите на Смолян, Родопите и цяла България здраве, мир, любов, благоденствие.

Всички заедно изпълниха „На многая лета“.

Отслужен бе празничен водосвет, а след това имаше благословена трапеза.

Росица Примовска

Вирни се горе