Почитаме Света Варвара

Почитаме Света Варвара

Днес почитаме паметта на християнската великомъченица Света Варвара. Празникът се отбелязва както от православната, така и от католическата църква.

В някои краища на страната хората вярват, че както ти мине денят на този празник, така ще ти върви през цялата година. В други райони пък светицата е приемана за покровителка на децата срещу болести, а има фолклорни области, в които се почита и като покровителка на домашните птици.

Преданието разказва, че Варвара е знатна римска дъщеря, осъдена на смърт, защото приела християнството. Когато баща й научава, че е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт.

По нареждане на бащата Варвара е обезглавена.

Според преданието обаче божието възмездие достига бащата на Варвара и управителя на града и те двамата са поразени от мълния.

В народните представи Света Варвара е сестра на Свети Сава и Свети Никола, почитани на 5 и 6 декември.

В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят, а в Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, обявен е и за Ден на миньора, тъй като светицата се счита за покровителка на миньорите.

Вирни се горе