Почитаме св. Антоний

Почитаме св. Антоний

Днес е Антоновден – празнуват всички, кръстени на св. Антоний с имена Антон, Антония, Антоанета, Тони, Андон, Тончо, Донка.

Над 400 са именниците на Антоновден в община Смолян.

Св. Антоний се родил около 251 г. в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Те обаче починали още когато бил на 20 години, като му завещали богатството си и грижата за по-малката му сестра.

След като чул в храма думите на Спасителя към богатия момък: “Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене”, (Мат. 19:21), Антоний раздал своето имущество, поверил сестра си на девически дом и се отдал на вродената си склонност към подвижнически живот. Св. Антоний е един от първообразите на монашеския живот.

Усамотил се от света, той дълго време се борил с изкушенията на плътта и демоните. В народната традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести.

На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”.

Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана за “белята”, за “лелята”, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи.

Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Вирни се горе