Почитаме Божията майка и бащите

Почитаме Божията майка и бащите

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е се чества като Събор на Пресвета Богородица.

В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да възвеличаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Девата, родила Спасителя.

На този ден се чества и паметта на св. праведни Йосиф Обручник – наричан земния баща на Христос, за чийто живот са запазени малко сведения.

Отдава се почит и на св. цар Давид, като на славен родоначалник на Христос, както и на Иаков брат Господен, първи християнски епископ на Ерусалим.

Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г.

Според решение от 28 март 1997 г. на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” пък 26 декември се отбелязва и като празник на бащата

И след тези 13 години обаче традициите за празнуването му не са толкова силни в България.

В различните страни Денят на бащата се отбелязва по различен начин и на различни дати.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март, но в повечето страни той е светски и обикновено се отбелязва през третата неделя от юни.

Първият Ден на бащата в САЩ се чества на 19 юни 1910 г. в Спокейн. Празникът бързо получава широка неофициална подкрепа от различни социални групи.

Президентът Калвин Кулидж го препоръчва за национален през 1924 г., но той е признат за такъв едва през 1972 г., когато на власт е Ричард Никсън.

Вирни се горе