Почина народната певица Христина Лютова

Почина народната певица Христина Лютова

Христина Лютова: „Единственият, който може да изпее една родопска песен, както трябва е родопчанинът. За нея трябва сърце и душа“

След дълго боледуване ни напусна изпълнителката на „Планино, Стара планино“ Христина Лютова. За скръбната вест съобщи дъщеря ѝ Марияна Павлова, пред БНР.

Христина Лютова беше изписана вчера от болница във Великобритания и тази сутрин сърцето ѝ спря. „Мама беше изписана вчера, но ни казаха, че няма да издържи повече от 3 дни. Тя искаше да си е вкъщи. И си дойде, видя се с нас и си отиде тихо.... Много е тежко.“ Това каза дъщеря ѝ Марияна.

Христина Лютова ще бъде кремирана. „Защото това беше нейното желание и когато може да се пътува, ще си дойдем в България, за да разпръснем праха ѝ над Кайнадина“, каза още Марияна Павлова. Така вятъра в Родопите ще пее нейните песни.

Христина Лютова е родена на 24.05.1940 г. в Смолян, надарена с богата музикалност, артистичност и забележителен алтов тембър, тя е певица със завидно гласообразуване и характерен стил.

Творческата и кариера започва на 20 години, тя става една от основателките на ансамбъл „Родопа” в родният и град, като професионална певица – солистка. През 1967г. е приета в ансамбъл „Филип Кутев”, където работи една година и пак се връща в „Родопа”, за да остане там 32 години. „За мен тези години си остават звездния миг, защото тогава имахме много концерти, много изяви”, казваше певицата за този период.

Според Христина Лютова най-хубавото нещо за един певец е да е сред публиката да дава всичко от себе си за публиката, защото тя го заслужава. Така както го правеше тя. „Моите песни зная от майка си, от баба си, от познати и непознати, които са ми ги подарявали, зная много песни, но не винаги човек може да изпее всичко”, казваше още Христина Лютова.

А за родопската песен, смяташе тя, могат да се напишат цели томове. Според известната родопска певица единственият, който може да изпее една родопска песен както трябва, това е родопчанинът, защото за нея трябва сърце и душа. А Христина Лютова имаше и двете. „Народният гений ни е предоставил голямо богатство, с което трябва да се гордеем, което трябва да пазим и да ценим”, категорична беше певицата. По думите й в днешно време се наблюдава размиване на стиловете, но …”убедена съм, че родопската песен ще си остане такава, ще се съхрани, стига да не бъде „ароматизирана” от младото поколение”, казваше още певицата, според която родопската песен трябва да остане на върха и да има още по-силно присъствие.

Христина Лютова произхожда от един от родовете, свързани с историческото минало на родопския край и затова стоеше така достолепно изправена.

Тя създава уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна. Дълго време е солистка и на хор „Големите български гласове” с диригент Здравко Михайлов.

Екипът на SmolyanNews.com поднася своите съболезнования към близките и роднините на голямата родопската певица Христина Лютова. Дълбок поклон!

Вечна ѝ памет!

Вирни се горе