Почина Георги Казалиев

Почина Георги Казалиев

Почина Георги Казалиев-заслужил краевед,учен и общественик.

Той е роден на 5 септември 1927 г. в с. Райково гр. Смолян.

Написал общо 35 книги, 15 от които са специално създадени за Райково и историята му, и 20 по съдържание са в полза на ученици и учители. Създава и първия учебник за учители по Гражданска отбрана.

Носител е на 76 надгръдни медала и ордени, както и 3-та степен признание „Кирил и Методий”, и на още 50 грамоти. Удостоен заслужил званието краевед, достоен гражданин на Смолян и общината, носител на годишната награда на Смолян за краеведна литература и наградата „Златно перо”.

През своя дълъг житейски и професионален опит изнася за окръга над три хиляди лекции, написал е също над 700 статии във вестници, списания, местен печат. Обществената му дейност със право е оценена на много високо ниво. Заглавия на някои негови книги са: „Светлини от пепелта” – 5 части; „ Рада Казалиева”.

За неговия произход е интересно да се отбележи, че той е потомък на първия свещеник в региона Петър Димитров, както и на първата учителка и поетеса с национално значение Рада Казалиева. Интересен е фактът още, че жена му Елена Казалиева произхожда от рода на даскал Димо.

Изявите на Георги Казалиев не свършват дотук. Хорист е, диригент, участва в различни обществени организации, основател на Първото астрономическо дружество, създадено три години по-рано преди софийското. Има възможност да контактува с редица висши политически ръководители, а по отношение на Гражданската отбрана изнася общо около две хиляди лекции.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Вирни се горе