„По пътя на семенцето“ е новият образователен модул на Южноцентрално държавно предприятие

„По пътя на семенцето“ е новият образователен модул на Южноцентрално държавно предприятие

„По пътя на семенцето“ е новият образователен модул, разработен от експерти на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян (ЮЦДП – Смолян), базиран на принципите на горската педагогика. В рамките на пет последователни събития, деца и младежи имат възможност да се запознаят с основните стадии, през които преминава развитието на всяко дърво в гората.

На първия етап младежите участват в посещение на специално обособена горско семепроизводствено насаждение (база), където се запознават с местните видове дървета и видовете шишарки, със спецификите при събиране на посевен материал (семена) и неговото съхранение. Вторият етап е свързан с посещение на шишаркосушилнята на ЮЦДП – Смолян в гр. Чепеларе, в която се извършва извличане, обезкриляване, почистване и последваща подготовка на семената. Третият и четвъртия етап от образователното събитие включват посещение в горски разсадник и участие в залесително мероприятие. В разсадника участниците имат възможност да се запознаят с условията при които се провеждат дейностите по производство на фиданки, използвайки събраните и обработени семена през първия и втория етап, както и да вземат участие в залесяване и да засадят собственоръчно млади фиданки. Петият етап включва дейности по отглеждане (плевене, разрохкване на почвата) на новозасадените фиданки и осигуряване на благоприятни условия за растеж и развитие. Така в края на образователния цикъл, участниците се запознават с цялостния процес, подпомагащ израстването на българската гора.

Горската педагогика е екологично образование насочено към опознаване на горите, живота и процесите протичащи в тях. Образователните събития на ЮЦДП – Смолян са безвъзмездни и се организират по заявка от страна на учители (ръководители) на групите.

Вирни се горе