По-голяма ваканция през пролетта

По-голяма ваканция през пролетта

Пролетната ваканция ще е по-дълга и ще компенсира зимната, която ще остане до 2 януари, въпреки протестите на учениците в цялата страна. Това съобщиха от Министерството на образованието.

Пролетната ваканция ще е от 30 март до 10 април. Почивката, която стартира от края на март, тази година ще е 12 вместо 11 дни, както беше през 2009 г. Тогава и великденските празници влизаха във ваканцията. Сега към този допълнителен ден се прибавят още 4. Това са свободните дни за Възкресение Христово на 22 и 25 април заедно с дните от уикенда.

От края на ноември ученици от цялата страна организираха протести срещу кратката коледна ваканция. Според учащите краткият отдих няма да им даде възможност да си починат и да си подговят домашните. Те настояват за зимна ваканция до 10 януари. Протестите на учениците за по-дълга ваканция бяха предизвестени още през лятото, но ескалираха през ноември.

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че коледната ваканция през последните години е по-кратка, защото зрелостните изпити и изпитите след 7-и клас са през май – по време на учебни занимания. По този начин се намалява броят на учебните дни, без да се удължава продължителността на учебната година.

Вирни се горе