Пловдивската митрополия награди 7 деца от Смолян в Петия национален конкурс „Въведение Богородично“

Пловдивската митрополия  награди 7 деца от Смолян в Петия национален конкурс „Въведение Богородично“

Първа награда за Марина Кръстева от 9 клас, две трети награди за Васил Кременаров от 6 клас и Иван Данев от 5 клас за рисунки отреди журито на Пловдивска св. митрополия с председател Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. И тримата са ученици в ППМГ „Васил Левски“ – Смолян, с преподавател по изобразително изкуство математичката Милка Кокудева.

Други четири смолянски деца бяха наградени за есета в Петия национален конкурс на митрополията „Въведение Богородично“ от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово с преподавател по писане Росица Примовска. Първи награди получиха Антония Кушлева в 10 клас от Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Йорданка Маджаров в 7 клас от Четвърто основно училище „Стою Шишков“. С втори награди за есе бяха отличени Лилия Станкова в 9 клас от Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Елена Стоева в 7 клас от Четвърто основно училище „Стою Шишков“.

В конкурса са участвали над 300 ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Той бе обявен с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в чест на празника „Въведение Богородично“ – Ден на християнското семейство и православната младеж, който се отбелязва на 21 ноември.

В навечерието на празника в Пловдив бе проведено внушително тържество за награждаване на победителите в конкурса, открито с песнопенията за Божията Майка на Детски хор към храм „Св.Николай Чудотворец“ в Смолян с диригент Соня Цветкова. Председателят на журито епископ Арсений връчи награди на 95 деца и на всички пожела да укрепват и развиват талантите си за своя полза и за удовлетворение на родителите си. По примера на света Богородица имайте вяра и чистота, каза им тай, обичайте родителите си, каквото е петата Божа заповед и помнете, че щастието е там, където е Бог.

Искрена благодарност към митрополит Николай – вдъхновителя за провеждане на конкурса и за големите му грижи към децата, изрази завеждащ Културно-просветния отдел в митрополията Недка Чолакова. Благодари и на журито за компетентното и безпристрастно оценяване на творбите. Тя подчерта, че участниците в конкурса много искрено, чистосърдечно са успели да пресъздадат ценностите на християнското семейство и примера на Дева Мария, която само на 3 години е въведена в Йерусалимския храм от своите родители и е посветена на Бога, за да стане по-късно Майка на Божия Син.

В храм „Св. Петка“ за всички деца, родители, учители и възпитатели бе отслужена молитва от епископ Арсений и свещеници с призоваване Бог да пази сърцата и укрепява волята им, да бди над семействата.

Храм “Св. Николай Чудотворец”

Вирни се горе