Пловдивска митрополия размножи добрите практики

Пловдивска митрополия размножи добрите практики

Това се случи на Третата епархийска конференция на учителите по Религия-Православие, организирана от Митрополията и проведена в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“ край кв. Горни Воден, Асеновград. Десетките участници в нея взаимно се запознаха с постиженията си в религиозното образование и дадоха знак, че всеки може да ползва свободно чуждия опит в своята бъдеща дейност. Всъщност, конференцията се яви като вдъхновяваща професионална квалификация. Представени бяха 22 доклада и съобщения, подкрепени с презентации за дейността на групите по Религия-Православие в учебните заведения и в неделните училища, на формациите по иконопис, музика и други форми на обучение в Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Карлово, Ракитово, Септември, Смолян, Велинград, Белово, Труд, Костиево и др.

Темата на конференцията бе „Добри практики в обучението по Религия-Православие в Пловдивска епархия“ и в нея заедно с учителите участваха служители на Митрополията, архиерейски наместници, свещеници, експерти от РИО. На откриването всички бяха поздравени от Знеполския епископ Арсений, викарий на митрополит Николай. Неговото слово бе насочено към правилното възпитание на учениците, независимо от трудното ни време, в което живеем, с недостатъчна вяра и равнодушие към религията. Насърчи учителите да не гледат все пак на обкръжаващия свят като тотално лош, а да бъдат достатъчно разсъдителни и да използват всичко добро, което се случва, за укрепване на вярата на децата и за израстването им. Усърдно да работят на своето учителско поприще.

Завеждащ Културно-просветния отдел на Митрополията Недка Чолакова направи анализ на обучението по религия-Православие в епархията. Тя отбеляза, че през 2011г. групите по религия в училище са били 130, сега са 235 и направи извода, че обхватът е голям, преподавателите отлични, подкрепата на РИО по места е благоприятна. Посочи и инициативите, които Културно-просветният отдел на Митрополията ще проведе през новата учебна година – доставка на учебници, провеждане на Втория конкурс за детско творчество на тема „Въведение Богородично“, благотворителен базар за Рождество Христово, поклонническо пътуване до Батак и др.

В конференцията участва и смолянска група преподаватели – от „Чисти сърца“, ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, неделните училище „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Неделя“ и от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Момчиловци. Те се представиха с резултати в областта на вероучението, църковното пеене, рисуването, поклонническите пътувания, журналистиката и доброволческата дейност. Подариха на митрополит Николай с уважение две рисунки на 12-годишни деца – Св. Богородица и Св. Николай Чудотворец.

В края на конференцията митрополит Николай заяви, че е щастлив да види в това тежко време на материализъм, безверие и суеверия как се носи от учителите тежкия кръст на вярата, как се сее семето на доброто в детските души. Ценя безкрайно вашите усилия и труд, каза им той. След това им връчи благодарствени грамоти с признателност за апостолската работа да запалват в сърцата на учениците нетленната светлина на Христовото богопознание.

Митрополит Николай връчи благодарствена грамота на Смолянския архиерейски наместник архимандрит Висарион с похвала за неговото усърдно служение в Родопите и помощта му за укрепване на дейността по вероучение.

Смолянската група учители е впечатлена от отличната организация на конференцията, гостоприемството на манастира, грижовното отношение на Митрополията за духовното израстване на децата.

„Чисти сърца“

Вирни се горе