Платформа АГОРА и 9 общини, сред които и Смолян, инициираха създаването на общински фондове за подкрепа на местни инициативи

Платформа АГОРА и 9 общини, сред които и Смолян, инициираха създаването на общински фондове за подкрепа на местни инициативи

На 4 и 5 юни 2019 г. Платформа АГОРА представи резултатите от работата на 9 общински фонда, създадени по проект „Активни общности: изграждане на капацитет за промяна”, който през последните 4 години работи за изграждане на устойчив модел за подкрепа на местни инициативи. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Според Емилия Лисичкова, председател на Платформа АГОРА, успешно постигнатата цел на проекта е била да овласти общността да взема решения, да привлича подкрепа и да отстоява своите интереси. „За нас бе от изключително значение да подкрепим хората, които имат активно гражданско поведение и общността, която има силата да променя средата и качеството на живот в своя град или село, и има споделена визия как това да стане“, допълва Лисичкова.

Проектът на Платформа АГОРА предоставя на първо място ресурс, знания и умения на местната общност и общинската администрация, насочени към създаването на общински фондове с прозрачна и работеща процедура за подкрепа на местните инициативи. Осъществени са и обучения, информационни кампании и консултации за ефективна промяна и надграждане на капацитета на местните хора в областта на алтернативния туризъм и социалното предприемачество.

В периода 2017 – 2019 г. се създадоха 9 общински фонда за подкрепа на местни инициативи в общините Монтана, Кюстендил, Лясковец, Дряново, Карлово, Пещера, Смолян, Свиленград и Бойчиновци. Досега фондовете са подкрепили 67 местни инициативи на различни местни организации: читалища, НПО, сдружения на собствениците на етажна собственост, културни и образователни организации, неформални граждански обединения.

Във всеки създаден фонд общините заделят средства от бюджета си, които заедно с наличния за това проектен фонд се разпределят на конкурсен принцип с ясни процедури.

Деветте общински фонда са генерирали общо над 250 000 лв. за периода 2017 – 2019 г., от които близо 155 000 лв. предоставени от общинските бюджети и 100 000 лв. – в рамките на проектния фонд. От тях около 170 000 лв. изразходвани за подкрепа на реализираните до момента 67 местни инициативи, а останалите 80 000 лв. ще бъдат разпределени в сесиите за 2019 г.

Според участниците в събитието Общинските фондове се приемат изключително добре от местните хора, те кандидатстват със своите идеи и проекти и успяват много често да привлекат и допълнителна финансова подкрепа и доброволен труд.

Вирни се горе