Плащат ни транспорта, ако работим в съседния град

Плащат ни транспорта, ако работим в съседния град

С европари държавата ще плаща поне година транспорта на хора, които решат да работят в съседния град. Условието е обаче разстоянието да не е повече от 80 км, а те да са избрали най-преките транспортни линии. Новата мярка ще се финансира с 37 млн. лв. по ОП „Човешки ресурси“ и вчера беше одобрена от Комитета по наблюдението на програмата заедно с още 31 други схеми на обща стойност 833 млн. лв. До март най-късно всяка от тях трябва да бъде задействана, обяви социалният министър Тотю Младенов. Ако хората все пак решат да пътуват, вместо да стоят без работа, социалното министерство ще брои и по 150 лв. на работодателя, който ги е назначил, за да може да ги обучи. Според МТСП от ОП “Човешки ресурси” вече ще можем да харчим не 1,77 млрд. лв, както беше до момента, а 2,32 млрд. лв.

Осем от новите мерки на стойност 247 млн. лв. са насочени към подкрепа на трудовия пазар. Близо 66 000 души ще бъдат обучени на нови професии или ключови компетентности за близо 50 млн. лв. Други 4000 безработни ще могат да усвоят нов занаят, а на 9000 затворници ще бъде помогнато да се адаптират към свободния живот.

С 37,8 млн. от европарите работодателите ще могат да се погрижат за по-добрия социален климат в предприятията си. Всеки от тях може да кандидатства за грант от 390 000 лв., с които да построи столови, стаи за децата на служителите си и още каквото реши, че ще може да помогне на социалния климат. Бизнесът може да си подели други 70 млн. лв., за да обезопаси условията на труд.

Вирни се горе