Питат родители на 5-годишни как да се обозначат лакомства, вредни за децата

Питат родители на 5-годишни как да се обозначат лакомства, вредни за децата

Хранителните навици се създават още в най-ранна детска възраст. За да установи познават ли възрастните правилата за здравословно хранене, доколко ги спазват и какви хранителни навици създават у своите деца, през 2012 година РЗИ – Смолян ще извърши анкетно проучване сред родителите на 5- годишните малчугани в пет общини на област Смолян. При проведените консултации на млади семейства в кабинета за редукция на теглото в РЗИ – Смолян става ясно, че много от родителите срещат сериозен проблем при създаването на здравословни навици. Една от причините е свързана с голямото разнообразие от сладки и солени „изкушения”, предлагани на пазара и примамващи децата с лъскави и цветни опаковки. Те споделят, че децата отвсякъде биват атакувани с реклами на храни от любимите им анимационни герои или актьори. Представителите на хранителния бизнес отдавна са разбрали, че децата могат да влияят върху родителите си при избора на продукти и по този начин се превръщат в определяща за пазара сила, обясниха от здравната инспекция. Въпреки, че възрастните знаят, че някои от рекламираните продукти не са здравословни, те се чувстват безсилни пред силата на рекламата или атрактивната опаковка. Освен това при пазаруване на повечето от тях им е трудно да се ориентират кои храни са с високо съдържание на вредни вещества и кои не. Според експерти на РЗИ – Смолян проблемът би могъл да се реши много бързо, ако върху опаковката на тези храни се постави някакъв ярък знак или рисунка. В тази връзка здравната инспекция в Смолян стартира обществено проучване с основен въпрос: „Одобрявате ли задължителното поставяне на лице на намръщено човече (или друг графичен знак) върху етикета на храните, чиято честа консумация би могла да доведе до здравни рискове за децата?”. То ще се проведе до м. ноември 2012 г. чрез гласуване на адрес: http://www.riokoz-smolyan.com. При висок процент на подкрепа РЗИ – Смолян ще настоява за дебат по темата в цялата страна и за промени в Наредбата за етикетирането и представянето на храни, обясниха още от инспекцията.

Инициативата е по повод Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май. По този повод учениците от клуб „Здрави и щастливи„ при РЗИ – Смолян се запознаха с принципите за здравословно хранене чрез беседа на тема „Култура на хранене и пазаруване”. Децата с ентусиазъм приеха предизвикателството да изготвят сутрешно и обедно меню като си представят, че внезапно остават сами в къщи. Придобитите знания бяха споделени с техните родители и връстници.

Европейският ден за борба със затлъстяването се отбелязва за първи път през 2009 година. Мисията му е да създаде по – здрава Европа, като значително намали броя на гражданите в ЕС със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Според Световната здравна организация /СЗО/ между 30% и 80% от хората над 18 години са с наднормено тегло в повечето европейски държави, а причината за над 1 млн. смъртни случая всяка година са следствие на затлъстяването.

България не прави изключение от общата тенденция. По статистически данни на Националния център по общественото здраве и анализ, 2 млн. българи са със свръхтегло, а 1 млн. души – със затлъстяване. С наднормено тегло у нас са и 200 000 деца, като 67 000 от тях са със затлъстяване. Една от причините за тези цифри е нездравословното хранене на възрастни и подрастващи. Данните от национално проучване на храненето сред децата в България за 2010 – 2011г. показват, че с наднормено тегло са 30,2 % от изследваните момичета и момчета. 12,7 % от тях са със затлъстяване.

20,4% от изследваните ученици консумират един и повече от един път на ден сладкарски изделия като торти, сладкиши, баклави; 12,8% от децата ядат по веднъж и повече от веднъж на ден чипс и други видове снакс, а 32,3% – пици, мекици, банички и др.

Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден приемат 20% от учениците, а енергийни напитки – 7% от изследваните деца.

Само 5,6% от учениците консумират един път месечно плодове и зеленчуци, а риба – едва 18%. Не по-малко тревожни са данните от анализа на здравословното състояние на децата и учениците от област Смолян. Децата в риск (с наднормено тегло) се увеличават от 5,3% през 2009г. на 8,7% през 2010г. Със същия проблем са 10,8% от учениците във възрастовата група 7-14 години и 6,3% от тези в групата на 14-18-годишните, алармират от здравната инспекция.

Вирни се горе