Питат домакинствата от Смолянско за получените доходи и направените разходи

Питат домакинствата от Смолянско за получените доходи и направените разходи

От началото на м. април 2018 г. Националният статистически институт (НСИ), чрез териториалните статистически бюра (ТСБ) в страната, започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2018 година. В него ще вземат участие 72 домакинства от област Смолян, избрани на случаен принцип, които са разделени в три подизвадки от по 24 домакинства. В периода април – юни 2018 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

В област Смолян изследването ще се проведе в десет населени места: гр. Смолян, гр.Девин, гр. Златоград, гр.Неделино, с. Чепинци, с. Старцево, с. Вишнево, с.Славейно, с.Равнища и с.Крайна.

Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от ТСБ – Юг, отдел „Статистически изследвания – Смолян”. Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Смолян може да се получи на следните служебни телефони в Териториалното статистическо бюро – Юг, отдел „Статистически изследвания – Смолян”: 0301/67414 и 0301/67420.

Наблюдението на домакинските бюджети е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Подобни изследвания се провеждат във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции. Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят в сайта на НСИ, рубриката „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“: http://www.nsi.bg/bg/node/3168.

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството, обърнаха се от смолянската статистика.

Вирни се горе